*

Mellemøsten

IS tager skylden for blodbad med flere bilbomber i Syrien

Flere bilbomber har ramt ved en helligdom nær hovedstaden Damaskus og i byen Homs, hvor mindst 57 er dræbt.

Foto: AP

På en dag, hvor en våbenhvile i Syrien hævdes at være tættere på end nogensinde, har Islamisk Stat med flere voldsomme bombeangreb taget livet af omkring 120 mennesker.

Ved den shiamuslimske helligdom Sayyida Zeinab nær Damaskus har flere bomber taget livet af 62 personer.

I Homs, 150 kilometer nord for hovedstaden, meldes mindst 57 mennesker dræbt af to bilbomber i et af de dødeligste angreb i den syriske by under den fem år lange borgerkrig.

Begge dødstal stammer fra overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder. Angrebene er bekræftet af syrisk tv.

Islamisk Stat har taget skylden for bilbomberne begge steder. Dermed bekræfter den ekstremistiske gruppe tidligere meldinger fra overvågningsgruppen.

IS har dræbt 57 i det blodigste angreb på Homs i fem år

Mindst 100 blev såret ved bombemassakren i det centrale Zahra-distrikt i Homs, hvor mange biler blev sat i brand af de voldsomme eksplosioner.

Optagelser fra syrisk tv viser forkullede lig liggende mellem murbrokker og ødelagte forretninger i et stort område. Sårede gik bedøvede rundt i kaosset.

Lederen af Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der indhenter oplysninger fra netværk mange forskellige steder i landet, siger, at angrebet var det dødeligste i Homs siden 2011.

Angrebene sker på en dag, hvor den amerikanske udenrigsminister siger, at en våbenhvile i Syrien er tæt på at være på plads.

- Vi er i princippet enige om vilkårene for et stop for kamphandlingerne. Vi er faktisk tættere på en våbenhvile, end vi har været før, siger John Kerry søndag.

Lørdag aften erklærede Syriens præsident, Bashar al-Assad, sig klar til en våbenhvile - på én betingelse.

Assad siger, at lande uden for Syrien skal stoppe deres støtte til "terroristerne". Det gælder særligt nabolandet Tyrkiet.

En våbenhvile skal ifølge præsidenten sikre, at "andre lande, specielt Tyrkiet, forhindres i at sende flere terrorister og våben - og enhver form for logistisk støtte".

Assad-styret har under den fem år lange krig i landet omtalt oprørere som "terrorister".

FN's forsøg på at mægle mellem Assad-styret og oppositionen i starten af februar endte uden den ønskede løsning på konflikten, som menes at have kostet flere end en kvart million mennesker livet.

/ritzau/Reuters
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her