*

Mellemøsten

Syriens præsident er klar til våbenhvile på betingelse

Bashar al-Assad siger, at lande uden for Syrien skal stoppe støtte til "terroristerne". Særligt Tyrkiet.

Assad besøger regeringsstyrker i Damaskus i 2014. Foto: AP

Syriens præsident erklærer sig klar til en våbenhvile - på én betingelse.

Bashar al-Assad siger, at lande uden for Syrien skal stoppe deres støtte til "terroristerne". Det gælder særligt nabolandet Tyrkiet.

- Vi har sagt, at vi er klar til at stoppe militære indgreb, men denne sag handler om vigtigere ting. Eksempelvis at forhindre terrorister i at styrke deres positioner, siger Assad ifølge præsidentkontorets officielle netmedie.

Han siger, at en våbenhvile skal sikre, at "andre lande, specielt Tyrkiet, forhindres i at sende flere terrorister og våben - og enhver form for logistisk støtte".

Assad-styret har under den fem år lange krig i landet omtalt oprørere som "terrorister".

Præsidenten sagde tidligere på ugen i en tv-transmitteret tale, at en våbenhvile - hvis en sådan træder i kraft - ikke betyder, at konfliktens parter helt holder op med at anvende våben.

Det syriske styre var presset af forskellige grupper på flere fronter, da Rusland sidste efterår besluttede at gå ind i krigen med kampfly til støtte for Assad.

Det har vendt udviklingen, så Assad de seneste måneder har generobret en række byer og områder.

Den russiske offensiv har også betydet, at titusinder er drevet på flugt fra den nordlige del af Syrien.

Regeringshæren forsøger i øjeblikket tilsyneladende at genvinde Idlib-provinsen, som i vid udstrækning kontrolleres af ekstremistiske grupper.

FN's forsøg på at mægle mellem Assad-styret og oppositionen i starten af februar endte uden den ønskede løsning på konflikten, som menes at have kostet flere end en kvart million mennesker livet.

Millioner af mennesker er flygtet. Langt hovedparten bor i nabolande som Tyrkiet, Jordan og Libanon.

Det seneste år er en del syrere også kommet til Europa, selv om det fortsat er en meget begrænset andel.

/ritzau/Reuters
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her