*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Mellemøsten

Ekspert om syrisk "våbenhvile": Jeg skal ikke tage luften ud af det, men...

Den næste uge vil byde på intense kampe i Syrien, forudser en militæranalytiker.

Omverden må forberede sig på voldsomme kampe i den syriske by Aleppo den næste uges tid, siger en militæranalytiker. Her ses et foto fra byen i april offentliggjort af det statslige syriske nyhedsbureau Sana.

Det bliver ikke kaldt en våbenhvile, men »ophør af fjendtligheder.«

Sådan lyder overskriften på aftalen, som USA, Rusland, EU, Den Arabiske Liga og en lang række andre lande og organisationer torsdag blev enige om ved et møde i München.

Aftalen

Her er nogle af aftalens hovedpunkter:

  • Fjendtligheder mellem alle parter, der bekriger hinanden, skal indstilles. Det gælder dog ikke Islamisk Stat, Jabhat al-Nusra eller andre terrorgrupper.
  • Det skal ske om en uge, når Syriens regering og opposition har godkendt aftalen.
  • Derudover vil der blive nedsat en såkaldt våbenhvile-arbejdsgruppe i FN-regi.
  • Der skal i indeværende uge leveres nødhjælp til adskillige områder.
  • Der skal ydes hjælp, så længe behovet er der.
  • Aftalen understreger, at det er op til Syriens borgere at bestemme landets fremtid.
  • Landene vil arbejde for at nå frem til en plan for politisk transition i løbet af et halvt år.
  • Her skal der fastsættes en plan for en ny forfatning samt for et frit og fair valg, der skal holdes inden for halvandet år.
  • Fredsforhandlinger skal genoptages hurtigst muligt.

Kilde: Ritzau

Hvorvidt de parter, som er omfattet af aftalen, går ind på vilkårene, er straks en anden sag. For Syriens regeringshær og en række såkaldte moderate oprørsgrupper har nu en uge til at beslutte, om man er med på den.

»Jeg skal ikke tage luften ud af den fine aftale, som det nu på alle mulige mulige og umulige måder er lykkedes USA og Rusland sammen med en række andre parter at indgå, men at være så ambitiøs og så tro, at aftalen holder, tja det må tiden vise,« lyder det fra Lars Cramer-Larsen, militæranalytiker ved Institut for Militære Operationer under Forsvarsakademiet.

Rusland vil fortsætte luftangreb mod Islamisk Stat i Syrien

Aftalen omfatter ikke Islamisk Stat, Jabhat al-Nusra eller andre grupper, der af FN's Sikkerhedsråd betegnes som terrororganisationer. Og den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov gjorde det straks klart, at russiske kampfly fortsat vil angribe disse grupper.

»Det positive er det strategiske signal, og at USA og Rusland har nået et resultat sammen. Vi er nødt til at være opmærksomme på, at Bashar al- Assad (Syriens præsident, red.) står i en situation, hvor han har militær medvind. Han har stort set omsluttet Aleppo, han har skåret forsyningsruterne til Tyrkiet fuldstændig over, så oprørerne ikke kan genforsyne sig. Så hans incitament til at gå med på våbenhvilen er ikke stort. Med mindre han siger, at han er tilfreds med det, som han har opnået. Men det har jeg svært ved at se, for der er stadig store områder, som han mangler at få under kontrol. Men hvis Assad siger, at han har så meget kontrol over området, at han kan afgøre det på en uge, så kan det godt være, at han vil indgå aftaler med de moderate oprørere, som de anerkender som den syriske opposition,« siger Lars Cramer-Larsen.

UK: Syrien-aftale forudsætter stop for russiske luftangreb

Det er dog muligt, at det syriske regime har fået armen vredet om af russerne og bliver presset til at gå med på en aftale, siger militæranalytikeren. Han mener derfor, at omverden skal forberede sig på voldsomme kampe omkring Aleppo den næste uges tid.

»Jeg forventer, at man vil fortsætte heftige operationer nordvest for Aleppo i retning mod kurdisk-syrisk territorium, hvor oprøret har kontrol over visse områder, og at man vil konsolidere sig omkring Aleppo, så regimet står så militært stærkt som overhovedet muligt, så man kan reagere på eventuelle angreb, når den såkaldte våbenhvile træder i kraft. Så kan Assad bare sige: "Oprørerne skyder på mig, så er jeg nødt til at skyde igen".«

Lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen stiller sig også stærkt tvivlende over for, om aftalen vil blive overholdt.

»Jeg har lidt svært ved at se, hvorfor de ikke skulle fortsætte den militære fremgang, de har på slagmarken og sikre kontrollen med Aleppo eller i hvert fald få Aleppo omringet. Får de Aleppo omringet, kan de gå med til en våbenhvile og sulte oprørerne ud,« siger han om det syriske regime til Ritzau.

Og spørgsmålet er, hvilken interesse oprørerne har i at indgå en aftale.

»De understreger gentagne gange, at man skal sikre civilbefolkningen og sikre nødhjælp. Men det er et oprør - ikke en hær. Alle parter ønsker at det skal ophøre, men krigen har fået sin egen dynamik, og oprørerne har indset, at der er langt igen. Nogle vil have en interesse i, at aftalen bliver en succes, andre vil fortsætte med at puste til ilden. Så de står over for en lakmusprøve, der vil vise, hvor stærk sammenholdet er.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her