*

Mellemøsten

FN-fredsmøde om Syrien kaldes en fiasko

Styret i Syrien er mødt frem i Genève - men oppositionen er der ikke.

Demonstranter i Geneve med budskaber mod styret i Syrien. Foto: Martial Trezzini/AP

Håbet om fremskridt i fredsprocessen for Syrien svinder, selv om repræsentanter for styret i det krigshærgede land er mødt frem fredag aften som planlagt.

Det er det første store FN-møde for Syrien i to år. Men det nytter ikke noget, når ingen repræsentanter for oppositionen er med i den schweiziske by, lyder det fra en vestlig diplomat.

Diplomaten kalder over for nyhedsbureauet Reuters mødet for en "total fiasko". Som situationen står nu, vil det være en sejr for præsident Bashar al-Assads styre, lyder det.

Holland vil kaste bomber mod Islamisk Stat i Syrien

- Styret er sluppet helt ud af kniben. Hvem skal de forhandle med? Hvis du skal gå ind i forhandlinger, skal du have en modpart. Det er en vidunderlig situation for regimet, som kan demonstrere vilje, siger diplomaten.

Repræsentanter for det officielle Syrien ankom fredag aften til forhandlingerne i Genève i skikkelse af Syriens FN-ambassadør, Bashar al-Jaafari, og den syriske viceudenrigsminister, Ahmad Arnous.

Ingen af de syriske delegationsmedlemmer sagde noget ved deres ankomst.

Mødets format er planlagt af FN som drøftelser med henholdsvis det syriske styre og oppositionen i separate rum.

Oppositionsgrupper kræver et totalt stop for styrets luftangreb og fri adgang til belejrede byer, før de vil møde op ved en aktiv fredsproces.

Hele ugen har der hersket usikkerhed om mødet.

OVERBLIK: De syriske fredsforhandlinger starter i Genève

FN's særlige udsending for Syrien, Staffan de Mistura, sagde torsdag, at man ville gennemføre samtalerne trods usikkerhed om oppositionens rolle.

Flere hundredtusinder mennesker er dræbt i den syriske krig, der har stået på siden foråret 2011.

Forhandlingerne i den schweiziske by er led i en FN-plan fra november, da man lagde op til dannelsen af en overgangsregering og valg inden for 18 måneder.

I en skriftlig erklæring siger Mistura, at mødet åbner fredag med fredssamtaler med styret i Damaskus. Møder med "andre deltagere" følger, hedder det.

High Negotiations Committee, som samler både bevæbnede og politiske oppositionsfolk, besluttede torsdag på et møde i Riyadh, at den ikke vil deltage. Det skyldes manglende tilsagn om en ønsket våbenhvile.

/ritzau/Reuters
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her