*

Mellemøsten

Israel undgår tiltale for dødelig indgriben på aktivistskib

Den internationale straffedomstol har afvist tyrkisk sag mod Israel.

Nødhjælpsskibet Mavi Marmara blev i foråret 2010 centrum for en diplomatisk krise mellem Tyrkiet og Israel. Arkivfoto: AP

Los Angeles

I slutningen af maj 2010 blev forholdet mellem Israel og Tyrkiet sat på en alvorlig prøve. Under den israelske blokade af Gaza, der startede i 2006, ville aktivister sejle forsyninger ind til den palæstinensiske enklave fra Cypern med seks skibe.

Men de blev stoppet på vejen af det israelske militær. Israelerne bordede skibet Mavi Marmara og endte i sammenstød med de tilstedeværende aktivister. Det resulterede i, at ni af de tyrkiske aktivister blev dræbt. I første omgang nægtede israelerne at have gjort noget galt, men blev mødt af massive internationale protester efter aktionen.

Gradvist erkendte israelerne, at der var sket operative fejl under bordingen af skibet, men først i marts 2013 kom den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, med en officiel undskyldning til Tyrkiet.

Israel giver Tyrkiet en undskyldning

Forud var gået et langt, diplomatisk spil, hvor Tyrkiet trak flere diplomatiske repræsentanter hjem fra Israel og samtidig udviste den tyrkiske regering den israelske ambassadør i Ankara samt suspenderede store dele af sin samhandel med landet.

Onsdag kom sagen til en foreløbig afslutning. Det skete, da den internationale straffedomstol (ICC) fortalte, at den ikke vil rejse en sag mod Israel på baggrund af den dramatiske bording i 2010.

Video: Drama på nødhjælpsskib

Det til trods siger anklager ved ICC, Fatou Bensouda, i en pressemeddelelse onsdag, at der er grund til at tro, at israelerne agerede ulovligt, da Mavi Marmara blev bordet.

"Jeg har konkluderet, at der er en begrundet formodning om, at der blev begået krigsforbrydelser på et af skibene, Mavi Marmara, da styrker fra det israelske forsvar stoppede flåden "Gaza Freedom" 31. maj 2011," siger hun i meddelelsen.

Efterfølgende siger Fatou Bensouda dog, at hun ikke mener, at yderligere undersøgelser af sagen vil føre til, at sagen mod Israel bliver alvorlig nok til, at ICC vil forfølge den.

Undersøgelserne af sagen blev åbnet i 2013 efter anmodning fra øgruppen Comorerne, hvor Mavi Marmara var indregistreret.

Straffedomstol undersøger israelske drab på Gaza-flåde

Israel har fastholdt, at de israelske soldater blev mødt med stor modstand, da de bordede skibet, hvilket er blevet benægtet af aktivisterne.

I pressemeddelelsen gør anklager Fatou Bensouda det til en selvstændig pointe, at den manglende efterfølgelse af sagen i ICC, ikke er et udtryk for, at domstolen er blevet presset til at droppe den.

"Jeg har gjort det meget klart før, men jeg vil gerne gentage det her. Anklagemyndigheden vil gøre brug af sit mandat, uden frygt og uden særlige præferencer, hvor domstolen har bemyndigelse og vil ihærdigt forfølge dem, uanset status eller tilhørsforhold, der begår masseforbrydelser, der kan ryste den humanitære samvittighed," siger hun.

I kølvandet på den israelske undskyldning sidste forår kom det frem, at Benjamin Netanyahu sammen med den tyrkiske præsident Recep Tayip Erdogan havde forhandlet en løsning på plads, der betød, at israelerne ville betale et stort millionbeløb i erstatning til de dræbte aktivisters familier.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her