Israel undgår tiltale for dødelig indgriben på aktivistskib

Den internationale straffedomstol har afvist tyrkisk sag mod Israel.

Artiklens øverste billede
Nødhjælpsskibet Mavi Marmara blev i foråret 2010 centrum for en diplomatisk krise mellem Tyrkiet og Israel.

Los Angeles

I slutningen af maj 2010 blev forholdet mellem Israel og Tyrkiet sat på en alvorlig prøve. Under den israelske blokade af Gaza, der startede i 2006, ville aktivister sejle forsyninger ind til den palæstinensiske enklave fra Cypern med seks skibe.

Men de blev stoppet på vejen af det israelske militær. Israelerne bordede skibet Mavi Marmara og endte i sammenstød med de tilstedeværende aktivister. Det resulterede i, at ni af de tyrkiske aktivister blev dræbt. I første omgang nægtede israelerne at have gjort noget galt, men blev mødt af massive internationale protester efter aktionen.

Gradvist erkendte israelerne, at der var sket operative fejl under bordingen af skibet, men først i marts 2013 kom den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, med en officiel undskyldning til Tyrkiet.

Forud var gået et langt, diplomatisk spil, hvor Tyrkiet trak flere diplomatiske repræsentanter hjem fra Israel og samtidig udviste den tyrkiske regering den israelske ambassadør i Ankara samt suspenderede store dele af sin samhandel med landet.

Onsdag kom sagen til en foreløbig afslutning. Det skete, da den internationale straffedomstol (ICC) fortalte, at den ikke vil rejse en sag mod Israel på baggrund af den dramatiske bording i 2010.

Det til trods siger anklager ved ICC, Fatou Bensouda, i en pressemeddelelse onsdag, at der er grund til at tro, at israelerne agerede ulovligt, da Mavi Marmara blev bordet.

"Jeg har konkluderet, at der er en begrundet formodning om, at der blev begået krigsforbrydelser på et af skibene, Mavi Marmara, da styrker fra det israelske forsvar stoppede flåden "Gaza Freedom" 31. maj 2011," siger hun i meddelelsen.

Efterfølgende siger Fatou Bensouda dog, at hun ikke mener, at yderligere undersøgelser af sagen vil føre til, at sagen mod Israel bliver alvorlig nok til, at ICC vil forfølge den.

Undersøgelserne af sagen blev åbnet i 2013 efter anmodning fra øgruppen Comorerne, hvor Mavi Marmara var indregistreret.

Israel har fastholdt, at de israelske soldater blev mødt med stor modstand, da de bordede skibet, hvilket er blevet benægtet af aktivisterne.

I pressemeddelelsen gør anklager Fatou Bensouda det til en selvstændig pointe, at den manglende efterfølgelse af sagen i ICC, ikke er et udtryk for, at domstolen er blevet presset til at droppe den.

"Jeg har gjort det meget klart før, men jeg vil gerne gentage det her. Anklagemyndigheden vil gøre brug af sit mandat, uden frygt og uden særlige præferencer, hvor domstolen har bemyndigelse og vil ihærdigt forfølge dem, uanset status eller tilhørsforhold, der begår masseforbrydelser, der kan ryste den humanitære samvittighed," siger hun.

I kølvandet på den israelske undskyldning sidste forår kom det frem, at Benjamin Netanyahu sammen med den tyrkiske præsident Recep Tayip Erdogan havde forhandlet en løsning på plads, der betød, at israelerne ville betale et stort millionbeløb i erstatning til de dræbte aktivisters familier.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.