*

Mellemøsten

Hængt kvinde efterlader en hjerteskærende besked

Hun blev dømt til døden for at slå den mand ihjel, der forsøgte at voldtage hende.

Her ses Reyhaneh Jabbari tilbage i 2007, umiddelbart efter at hun blev anholdt for mordet på en iransk embedsmand, der angiveligt forsøgte at voldtage hende. Arkivfoto: Golara Sajjadian

I lørdags blev den 26-årig iranske kvinde Reyhaneh Jabbari hængt. Efter fem år på dødsgangen skulle hun udstå den straf, som hun blev idømt for at dræbe en embedsmand, der angiveligt forsøgte at voldtage hende. Det skete i 2007, da hun var blot 19 år gammel.

Kvinde er hængt i Iran trods internationale protester

Efter hendes død har en gruppe af iranske aktivister offentliggjort en komplet udskrift af en optagelse, som kvinden optog til sin mor i april. På optagelsen fremstår kvinden rolig og fattet, og det virker til, at hun har resigneret og er afklaret med sin skæbne.

sagen kort

2007 - Reyhaneh Jabbari bliver anholdt for drabet på en statsansat embedsmand.

2009 - Hun idømmes dødstraf for forbrydelsen.

April, 2014 - Henrettelsen blive udsat efter at 20.000 underskrifter indleveres.

29. September, 2014 - Retten beslutter at henrettelsen skal gennemføres.

1. Oktober, 2014 - Henrettelsen bliver igen officiel stoppet på baggrund af en stor online kampagne.

25. Oktober, 2014 - Reyhaneh Jabbari bliver hængt.

"Denne forfærdelige nat var det mig, som skulle have været dræbt. Min krop ville være blevet smidt i et hjørne af byen, og efter et par dage ville politiet have taget dig til retsmedicinerens kontor for at identificere min krop. Der ville du også opdage, at jeg var blevet voldtaget. Morderen ville aldrig blive fundet, da vi ikke har deres rigdom eller magt. Så du ville have fortsat dit liv i lidelse og skam, og et par år senere ville du selv dø af smerte, og det ville have været dét," siger hun på optagelsen.

Men sådan gik det som bekendt ikke:

"Med det forbandede slag ændrede historien sig. Min afdøde krop blev ikke smidt i et hjørne. I stedet blev jeg først smidt i 'graven' i Evin fængslet og senere i det grav-agtige fængsel Shahr-e Ray. Men overgiv dig til skæbnen og klag ikke. Du ved bedre, end at døden er enden på livet," siger hun.

Bed til, at så snart jeg er hængt, vil mit hjerte, mine nyrer, mine øjne, mine knogler og andet der kan transplanteres blive givet til en person, der har behov for dem
Reyhaneh Jabbari

"Jeg ønsker ikke at rådne under jorden. Jeg ønsker ikke, at mine øjne eller mit unge hjerte skal blive til støv. Bed til, at så snart jeg er hængt, vil mit hjerte, mine nyrer, mine øjne, mine knogler og andet, der kan transplanteres, blive givet til en person, der har behov for dem. Jeg ønsker ikke, at vedkommende kender mit navn," siger hun.

Du kan læse hele udskriften fra optagelsen på National Council of Resistance of Irans hjemmeside.

Efterforskningen af sagen har fået stor kritik af både FN og Amnesty International, som har beskyldt politiets efterforskning for at være yderst fejlbehæftet. 

Sagen medførte en stor kampagne på de sociale medier, og den store debat medførte også, at henrettelsen blev udsat. Det var nemlig meningen, at Reyhaneh Jabbari skulle være blevet henrettet allerede den 30. september.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her