Borgerlige vil ikke kritisere Israel

Mens den danske regering overvejer handelsmæssige tiltag mod Israel, afviser både V, K og DF at kritisere landet.

Artiklens øverste billede
Fører Israel fører en retfærdig krig? Det mener både V, K og DF. Kun Liberal Alliance vil på den borgerlige fløj direkte kritisere Israel i den aktuelle situation.

Israel har ikke gjort noget galt. Og i den aktuelle situation bør Danmark stå last og brast med Israel.

Meldingen er klar fra både Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative. Kun Liberal Alliance vil på den borgerlige fløj direkte kritisere Israel i den aktuelle situation.

»Hamas er eneansvarlig for dette. Ansvaret kan ikke deles. Det er en terrororganisation, og der er ingen undskyldninger. Man kan ikke være moderat med den slags kræfter,« siger Søren Espersen, udenrigspolitisk ordfører for DF.

Han mener, at Israel i virkeligheden har udvist nåde over for palæstinenserne.

»Man skal hele tiden holde sig for øje, at Israel med sin militære magt kunne udslette hele Gaza – inklusive rotter og mus – på 20 minutter. Det ville være det nemmeste. Men det har de jo netop ikke gjort, selv om man har haft over 2.000 bombetogter. De har taget store hensyn til de civile,« siger Søren Espersen, der angriber hele idéen om, at der skal være proportionalitet i et angreb.

Hamas er eneansvarlig for dette. Ansvaret kan ikke deles.

Søren Espersen, Dansk Folkeparti

»Jeg har aldrig forstået den debat. Den er forskruet. Det er lidt, som om man siger, at hvis der også var dræbt 1.000 israelere, så var det en fin krig. Eller hvis begge sider havde tabt 15.000, så var der proportionalitet. Jeg mener, at Israel har undgået tab på israelsk side ved at bygge beskyttelsesrum, bruge antiluftskyts og lære børn at komme i ly. Det har Hamas forsømt,« siger Søren Espersen.

V: Meget lidt lyst til kritik

Hos Venstre siger udenrigspolitisk ordfører Søren Pind, at angrebene har skabt en »rædselsfuld situation, hvor ingen vinder«.

Han mener dog, at man kan diskutere »herfra og til evighed«, om der er proportionalitet mellem parterne. Og umiddelbart afviser han at kritisere Israel.

»Jeg tror ikke, at angrebene på sigt gavner Israel. Men jeg har svært ved at se, hvad de ellers skulle gøre.«

Så Israel gør, hvad Israel må gøre, og det må det internationale samfund bare acceptere?

»På lang sigt vil det internationale samfund ikke bare kunne se til, at der er en disproportionalitet mellem parterne.«

Så du siger, at der er en disproportionalitet mellem Israel og Hamas?

Jeg har meget lidt lyst til at kritisere Israel.

Søren Pind, Venstre

»Jeg sagde det, jeg sagde.«

Og det har du ikke lyst til at uddybe?

»Det er en meget kompleks situation. Og jeg har det bare på den måde, at jeg har meget lidt lyst til at kritisere Israel i forhold til Hamas i den her sammenhæng.«

Hvorfor ikke?

»Det er Hamas, der frembringer en situation, som Israel må reagere på. Men det had, som det frembringer, gør det svært at finde en løsning.«

Stor forståelse for Israels behov

De Konservatives udenrigspolitiske ordfører, Lene Espersen, kalder det »naturligvis bekymrende«, at civile bliver dræbt, men understreger, at hun har »meget stor forståelse« for Israels behov for at beskytte sig selv.

Hamas har ubetinget hovedansvaret for konflikten.

Lene Espersen, De Konservative

»Det ærgrer mig faktisk, at medierne fokuserer så meget på, at Israel skal blive bedre til at ramme. De rammer dét, som de skal. Det har naturligvis nogle tragiske konsekvenser, men Hamas har ubetinget hovedansvaret for konflikten. Den tragiske situation stopper først, når Hamas stopper sine missiler. Længere behøver den sådan set ikke at være,« siger hun.

Liberal Alliances udenrigspolitiske ordfører, Mette Bock, mener, at også den borgerlige fløj bør kritisere Israel.

»Hamas er en terrororganisation, og Israel har alt mulig ret til at beskytte sine indbyggere mod raketter, uanset hvor sølle de er. Men man må sige, at det er ulige forhold. Når omkring 1.000 civile har ofret livet i denne konflikt, så er man nødt til at sige klart fra over for det,« siger Mette Bock.

Hun efterlyser mere dansk pres for en forhandlet to-statsløsning.

Venstrefløjen er stort set enig om at kritisere Israel for de mange civile dræbte, og den socialdemokratiske folketingskandidat Peter Hummelgaard taler om, at »hovedansvaret for at løse den aktuelle konflikt ligger hos Israel«.

Også De Radikale mener, at Israel har reageret for voldsomt.

»Tabene er så store på den civile side, at det er helt uacceptabelt. Vi kan ikke leve med så høje civile tab, og det er tydeligt, at presset stiger mod Israel for at holde igen,« siger Camilla Hersom, gruppeformand og udenrigspolitisk ordfører.

Regeringen undersøger i øjeblikket, hvordan man kan støtte yderligere handelsmæssige tiltag mod Israel gennem EU.

»Om det bliver det ene eller andet instrument og med hvilken tyngde, det må vi tale om. Men det har kun virkning, hvis EU samlet tager stilling og tager skridt, der meget klart markerer, at man ikke vil acceptere det her. Der er tegn på, at EU bevæger sig på dette spørgsmål,« siger Camilla Hersom.

Der kommer dog ikke borgerlig opbakning til yderligere handelstiltag.

»Det er fuldstændig vanvittigt. Hvis man lægger et ydre pres på Israel, så vil det kun optrappe situationen yderligere, da Hamas vil få blod på tanden,« siger Lene Espersen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.