Tilbageslag for syriske oprørere
De syriske oprørere er trængt kraftigt tilbage. USA på vej med våben og træning.
Mens verdens øjne de seneste måneder har været rettet mod Ukraine, har de syriske oprørere haft et vanskeligt forår. Den syriske regering har tilbageerobret flere af oprørernes bastioner, samtidig med at oprørerne desuden har haft travlt med at bekæmpe et stigende antal ekstremister.
»Assad har vundet meget på militærfronten de seneste måneder,« lyder konklusionen fra major Lars Cramer-Larsen fra Forsvarsakademiet. Han er ikke i tvivl om, at de moderate oprørere, som Danmark støtter, samtidig har tabt meget terræn i den over tre år lange krig.
For nogle uger siden opgav oprørerne mere eller mindre deres hovedbastion, byen Homs, fordi de var ved at sulte ihjel – og fordi civilbefolkningen var nedslidt og udhungret. Også store dele af Syriens største by, Aleppo, er nu igen under kontrol af præsident Bashar al-Assads tropper. Assads fremgang på slagmarken har især taget fart, efter at den iransk-støttede Hizbollah-milits gik ind i krigen på hans side.
De oprørere, der har haft størst fremgang, er de mest rabiate, bl.a. gruppen Iraks og Levantens Islamiske Stat, Isil, Al-Nusra Fronten og forskellige grupper med bånd til al-Qaeda.
Til gengæld er Den Frie Syriske Hær, FSA, som får støtte fra Danmark, trængt voldsomt i defensiven.
Det er formentlig noget af grunden til, at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i sidste uge åbnede for, at Danmark snart kan begynde at sende våben til de moderate oprørere. I går var det imidlertid USA, der lagde op til, at Obama-administrationen nu er klar til både at træne og udruste de moderate oprørere med våben.
USA klar med våben
Præsident Obama vil meget snart være klar til at sende et antal amerikanske soldater til Jordan for at træne og udruste soldater fra Den Frie Syriske Hær, lød det fra den amerikanske regering.
USA’s senat vedtog i sidste uge en lov, der gør det muligt for Forsvarsministeriet at stå for træning og udlevering af forskellig militært isenkram til medlemmer af den syriske opposition.
Amerikanerne har allerede brugt godt 1,5 mia. kr. på »ikke-dødelige-våben« til oprørerne i Syrien, og nu beder oprørerne om regulære våben og træning, så de for alvor kan tage kampen op mod Bashar al-Assad og hans tropper.
De seneste dage har Assad-styret igen været under mistanke for at have brugt kemiske våben mod sin egen befolkning, denne gang i form af klorgas.
Men da uafhængige våbeninspektører i begyndelsen af ugen var i Syrien for at undersøge påstandene, blev de tilbageholdt – formentlig af oprørere. De blev dog senere sluppet fri igen, men uden at have undersøgt påstandene.
USA har fast omkring 1.500 soldater i Jordan, men lige nu er der yderligere ca. 6.000 mand i det lille naboland til Syrien for at deltage i den årlige militærøvelse, ”Eager Lion”.