Dansker i Kairo: Vi blev anholdt, bestjålet og tævet

49 dræbte, 247 sårede og 1079 anholdte på treårsdagen for opstanden, der væltede Mubarak.

Artiklens øverste billede
Anti-militære demonstranter i sammenstød med sikkerhedstyrker i det centrale Kairo på treårsdagen for opstanden i Egypten.

49 er dræbt det seneste døgn i Egypten under sammenstød mellem politi og demonstranter på treårsdagen for opstanden, som tvang den egyptiske præsident Hosni Mubarak fra magten, oplyser sundhedsministeriet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Desuden er 247 mennesker blevet såret under urolighederne, og 1.079 personer er blevet anholdt, ifølge Egyptens Indenrigsministerium.

En af de anholdte er 24-årige Jonas Hamidavi Moestrup fra Aarhus, som studerer i Kairo og er tidligere journalistpraktikant på Jyllands-Posten.

Sammen med tre kammerater fra andre vestlige lande blev han tilbageholdt i over seks timer af det egyptiske politi.

Jonas Hamidavi Moestrup er journaliststuderende og har studeret et semester i Kairo.

De unge mænd blev udsat for en meget hårdhændet behandling og fik stjålet deres værdigenstande. Men Jonas Hamidavi  Moestrup fortæller, at de voldsomme timer var vand sammenlignet med, hvad egypterne blev udsat for på politistationen.

Anholdt efter et kvarter

Hans beretning om sine egne oplevelser og om de voldsomme omstændigheder i Egypten begynder her:

Lørdag eftermiddag havde Jonas Hamidavi Moestrup, der er journaliststuderende, lige fortalt over telefonen til Jyllands-Posten, at gaderne havde været øde lørdag morgen, men at nu var de forskellige grupperinger i sammenstød rundt omkring i byen.

Han og kammeraterne bevægede sig rundt for at iagttage markeringen af treårsdagen for Det Arabiske Forår i Egypten på nærmeste hold. Da vi afbrød forbindelsen lørdag, var han på vej til Ramses-pladsen. 

Men de blev mere hårdhændede og hev os hårdt ind i bilen. De slog os i nakken med flad hånd og sparkede os i ryggen og på benene.

Jonas Hamidavi Moestrup

Han havde været på pladsen i ca. et kvarter, da han omkring kl. 16 blev anholdt.

Demonstranter skubbede

På pladsen var der både kampklædte betjente med hjelme og visir, og der var maskerede specialstyrker bevæbnet med AK47'er. Pludselig kunne de unge mænd se, at betjentene midt på pladsen havde fået øje på dem ude i kanten og kom over mod dem.

De besluttede sig for ikke at stikke af, da de ikke ville virke mistænkelige. Betjentene bad om at se deres pas. Pludselig kom en flok demonstranter over til de fire vesterlændinge og betjentene og begyndte at skubbe til de fire unge mænd.

"Jeg forsøgte at blive inde mellem betjentene. Jeg var mest bekymret for de folk rundt om os, som lige pludselig var ret hidsige," fortæller Jonas Hamidavi Moestrup. 

Én gik efter mig og svingende sin arm helt bagover og hamrede hånden hårdt ned i mit baghoved.

Jonas Hamidavi Moestrup

Slag og spark

De fire unge mænd blev taget med over til en bil - et slags salatfad - med en bevæbnet betjent siddende i et tårn og med pigtråd udenpå.

"Vi tænkte: "Skal vi virkelig med på stationen?". Vi troede, de bare ville tjekke vores pas," siger Jonas Hamidavi Moestrup.

"Men de blev mere hårdhændede og hev os hårdt ind i bilen. De slog os i nakken med flad hånd og sparkede os i ryggen og på benene."

De fire mænd blev sat ind i det lukkede rum i bilen sammen med ca. 10 betjente. Her grinede og hånede betjentene dem. Jonas Hamidavi Moestrup blev placeret på hug på gulvet, og bilen begyndte at køre.

"De tog alle de andres ting. De mistede telefoner, punge med kreditkort og kameraudstyr for mange tusinde kroner. Mærkeligt nok tog de ikke noget fra mig. Jeg forsøgte at forholde mig roligt og holdt hænderne  over hovedet for at skærme for de slag, der kom," siger Jonas Hamidavi Moestrup.

Bilen standsede ved politistationen, hvor Jonas Hamidavi Moestrup og de andre blev taget ud på en hårdhændet måde, hvor de blev skubbet og hevet i tøjet.

Overfyldt med fanger

De fire mænd blev ført ind gennem gitterporten på stationen. Indenfor stod en masse civilklædte betjente.

"Én gik efter mig og svingende sin arm helt bagover og hamrede hånden hårdt ned i mit baghoved," fortæller Jonas Hamidavi Moestrup.

De fire mænd blev slæbt op i et rum på 1. sal, som var overfyldt af fanger, der sad på gulvet.

Jonas Hamidavi Moestrup, der forstår lidt arabisk, kunne høre, at betjentene det ene øjeblik var flinke, og det næste øjeblik råbte hold kæft til de anholdte.

De fire vesterlændinge i rummet med egyptere turde ikke tale sammen. Deres lommer blev tjekket flere gange.

Jonas Hamidavi Moestrup fortæller, at de ældre officerer på stationen ikke beholdt deres ting, men blot undersøgte hans telefon og pung flere gange, før de gav ham det tilbage. De yngre betjente i bilen derimod havde taget tingene for egen vinding, mener han.

"Hvad kan der sker?"

Efter at have vist deres vestlige pas flere gange, blev de sat på en bænk uden for rummet og fik noget vand. Herfra kunne de se, at der var flere rum fyldt med anholdte egyptere. 

"En fange sad med håndjern på ryggen og led ret meget i alle de fem timer, vi var derinde. Han sad og prøvede at sove lidt, men så kom der et ordentlig slag i hovedet," siger Jonas Hamidavi Moestrup.

"Jeg var ikke i panik, men jeg sad og tænkte en masse over, hvad der kunne komme til at ske. Havde jeg noget, de kunne finde mistænkeligt? Og så havde jeg ret dårlig samvittighed over for mine pårørende."

"Presset var ubehageligt"

Derefter sad de fire et godt stykke tid på bænken, hvor betjente jævnligt kom og spurgte efter deres nationaliteter og tjekkede deres pas.

"De havde en meget hånlig attitude. De grinte af folk, der blødte eller svedte meget. Hvis de smilede, vidste man aldrig, om det var et rigtigt smil eller de ville blive aggressive lige bagefter. Det psykologiske pres var ret ubehageligt," siger Jonas Hamidavi Moestrup.

Efterhånden som tiden gik, kunne de fire mænd godt se, at de blev behandlet anderledes end egypterne. De fik vand og måtte ryge en cigaret. De sad på bænke, mens de andre sad på gulvet i små rum.

Blev flinke

Ved 21-tiden blev de hentet ind til politichefen. Her fortalte de politichefen via en tolk, at de havde været på pladsen af nysgerrighed.

De grinte af folk, der blødte eller svedte meget. Hvis de smilede, vidste man aldrig, om det var et rigtigt smil eller de ville blive aggressive lige bagefter.

Jonas Hamidavi Moestrup

"Jeg tænkte, at det var vendepunktet. De accepterede forklaringen og blev ret flinke. De sagde mange gange, at de var kede af, hvad der var sket," siger Jonas Hamidavi Moestrup.

Desuden prøvede man fra stationen at ringe til de andres mobiltelefoner, som de var blevet frataget i politibilen. Men det lykkedes dem ikke at finde telefonerne og de andre værdigenstande igen.

De fire unge mænd fik National Security i røret, som forklarede, at de fire mænd var blevet anholdt for deres egen sikkerheds skyld, fordi de ikke var sikkert for dem at færdes blandt egypterne denne urolige weekend.

Rystet over behandlingen af egyptere

Lidt over kl. 22 lørdag aften, blev de unge mænd løsladt. Jonas Hamidavi Moestrup har skrevet til den danske ambassade og forklaret forløbet.

Sådan oplevede Jonas Hamidavi Moestrup treårsdagen i Kairo, før han blev anholdt. billedet er taget af Sisi-tilhængere på Tahrir-pladsen.

"Jeg er rystet over mine egne oplevelser. Men jeg er mere rystet over, hvordan egypterne bliver behandlet i fængslet. Det har jeg det dårligst med. To unge fyre var lænket sammen i håndjern i en ukomfortabel stilling i mange timer, og alle betjente var voldelige. Der var ikke én, som var bedre end de andre. De kunne alle vende på en tallerken. Der var blodstænk på væggene, og man kunne høre officerer råbe folk ind i hovedet under afhøringen. Det var ligesom på film."

Jonas Hamidavi Moestrup er glad for, at han slap ud uden større problemer. Og han garanterer, at han ikke bevæger sig ud i gaderne i dag. Men hans tanker går til de unge egyptere, som risikerer fem års fængsel for at holde med de forkerte og være på gaden.

Mubarak, Mursi og militæret

Mindst 26 personer mistede livet i Kairo lørdag, hvor militær og politiet havde kørt pansrede køretøjer i stilling for at imødegå uroligheder, skriver Ritzau.

Politi skød lørdag med tåregas og affyrede skud op i luften for at forhindre regeringsfjendtlige demonstranter i at nå frem til Tahrir-pladsen.

Lørdag var det tre år siden, at den den opstand, der efter en måneds tid endte med at tvinge den mangeårige diktator Hosni Mubarak fra magten, begyndte. 

Jeg er mest rystet over, hvordan egypterne bliver behandlet i fængslet. Der var blodstænk på væggene, og man kunne hører officerer råbe folk ind i hovedet under afhøringen

Jonas Hamidavi Moestrup

Mursi blev valgt i 2012, men efterhånden voksede modstanden mod ham, da økonomiske forbedringer udeblev, mens Egyptens lovgivning blev mere og mere religiøs.

Myndighederne har nu forbudt Det Muslimske Broderskab, som Mursi, der er fængslet og afventer en stribe retssager, repræsenterede.

 

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.