FN: Frygtet sygdom brudt ud i Syrien
En af verdens mest frygtede sygdomme, som er næstet udryddet i verden, er formentlig dukket op i Syrien.
Meget tyder på, at den frygtede smitsomme virussygdom polio - i Danmark kendt som børnelammelse - er dukket op i det borgerkrigsplagede Syrien.
Alarmen kommer fra verdenssundhedsorganisation WHO, og meddelelsen har sat flere nabolande i beredskab. I Israel har man iværksat revaccinering af børn indtil ni år mod sygdommen, som en dansk ekspert kalder "frygtelig".
"Polio giver livsvarige lammelser, og i den sidste ende kan man dø af den. Hvis man overlever, får man et handicap, som man må leve med resten af livet," siger overlæge Lise Kay, PTU - Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede.
Venter på prøverne
WHO modtog den 17. oktober en rapport om en byge af poliotilfælde, hvor patienter var blevet ramt af en akut lammelse, en såkaldt "hot case".
Syriens sundhedsministerium har over for WHO bekræftet, at man har mistanke om et polio-udbrud, men at man i øjeblikket afventer de endelige laboratorieprøver fra WHO's referencelaboratorium for Mellemøsten, hvor man kontroller de udtagne prøver.
Foreløbige analyseresultater fra det nationale poliolaboratorium i Damaskus tyder på, at to af sygdomstilfældene kan være positive for polio. Begge tilfælde stammer fra Deir Al Zour-provinsen.
FN: Kom med en våbenhvile
Det syriske sundhedsministerium har iværksat en intensiv overvågning af regionen for at afdække nye tilfælde, og der arbejdes for en indsatsplan for hele landet, oplyser WHO.
Lederen af FN's humanitære indsats, Valerie Amos, siger, at de formodede poliotilfælde forstærker behovet for en våbenhvile i dele af Syrien, således at den nødlidende befolkning kan komme under behandling.
"Kampene er yderst brutale," siger Valerie Amos til CNN, og det betyder, at hverken FN-organisationer eller andre internationale hjælpeorganisationer er i stand til at hjælpe over hele Syrien.
Kun tre lande har polio
Syrien har ikke set poliotilfælde siden 1999, og på verdensplan er den smitsomme sygdom efter en årtier lang kamp næsten udryddet. I 1988 kæmpede 125 lande stadig med sygdommen, men i dag er det kun Nigeria, Pakistan og Afghanistan, der stadig har tilfælde af polio.
Indien fik styr på sygdommen i 2011, og blandt de seneste lande, der tilsyneladende har fået udryddet polio, er Den Demokratiske Republik Congo og Angola, som i flere år har været poliofri. Derimod har der været rapporter om udbrud af polio i den midtafrikanske stat Tchad.
Danmark blev i 1952-53 ramt af en polioepidemi, da omkring 7.000 mennesker blev smittet. Langt de fleste angrebne var børn, og flere end 3.000 mennesker fik lammelser, og 350 døde.
Dansk poliovaccine i 1955
Der lever stadig 12.000 personer i Danmark, som har været indlagt med polio, og heraf har godt 7.000 personer stadig gener og problemer med det over 50 år senere
I 1955 lykkedes det Statens Serum Institut at udvikle en poliovaccine, og Danmark blev dermed det første land i verden til at tilbyde skolebørn i de første fem klasser gratis polio-vaccination. Siden da har Danmark ikke haft en polioepidemi, mens Europa har været poliofrit siden 2002.
Men selvom Danmark ikke har set poliotilfælde i årtier, lever mange danskere stadig med konsekvenserne af den.
"Der lever stadig 12.000 personer i Danmark, som har været indlagt med polio, og heraf har godt 7.000 personer stadig gener og problemer med det over 50 år senere," siger overlæge Lise Kay, PTU.
Polio kan vende tilbage
Mange poliopatienter formår at komme sig efter sygdomen ved hjælp af genoptræning, men til eksperternes overraskelse har det vist sig, at den dukker op igen med fornyet styrke.
"Lammede kan komme godt gennem en rehabilitering og ligge stabilt i mange år, men rigtig mange af dem får nye lammelser og muskelsvækkelser omkring 40 år efter," siger Lise Kay.
"Det ikke noget, der har været fokus på herhjemme, men det er blevet til et problem, nu da lægerne ikke længere har dybere erfaring med det herhjemme, fordi det blev skrevet ud af historien. Tilbage i 50 og 60'erne blev alle jo gennemvaccineret, og så troede man at det var slut," siger polioeksperten fra PTU.