Syriens flygtningebørn frygter vinteren

Over en million syriske flygtningebørn i plastictelte og utætte huse står over for en barsk vinter.

Artiklens øverste billede
Sidra har boet i Libanon med sin familie i seks måneder, og hun er bekymret for, om deres sammenflikkede telt kan holde til den kommende vinter, hvor der kan falde op til en halv meter sne.

"Jeg er bekymret for, om vores telt vil brase sammen, fordi der kommer en halv meter sne, og det kan taget ikke bære. Det er bare lavet af træpinde og plastic..."

Den niårige syriske flygtningepige Sidra har meget at tænke på i sit midlertidige hjem i en flygtningelejr i Bekaa-dalen i Libanon.

Her bor hun i et spinkelt plastictelt uden opvarmning sammen med sine forældre og fire søskende. Teltet oversvømmes regelmæssigt, når der er større regnskyl - "sidst nåede det mig til op midt på læggene," forklarer den lille pige, som deler skæbne med over en million børn, der er flygtet fra Syrien til nabolandene.

Sidra har boet i Libanon med sin familie i seks måneder, og hun er bekymret for, om deres sammenflikkede telt kan holde til den kommende vinter, hvor der kan falde op til en halv meter sne.

Og om få dage ventes den frygtede mellemøstlige vinter at ankomme - med sne, frost, bidende kulde og oversvømmelser.

Uden mad i fem dage

Der er i alt ni børn i familien, og to af hendes brødre er her ikke - den ene er forsvundet, og den anden er stadig i Syrien.

Familien har været i lejren i Libanon i seks måneder, men flakkede forinden rundt i fem måneder i Syrien for at finde et sikkert sted at opholde sig - og føde ikke mindst. "Vi kunne gå i fem-seks dage uden at få brød; så kom der noget, og så gik vi i fem-seks dage igen," fortæller Sidras far.

Familien levede længe af mælk og ost fra familiens 40 får, men til sidst blev fødevaresituationen for uholdbar. Familien flygtede over grænsen til Libanon, men deres traditionelle og velfungerende storfamilie på omkring 50 personer blev sprængt, da kun nogle af faderens brødre og deres familie slap med ud af landet.

"Jeg kan blive så ensom..."

Savnet af familien er stort for Sidra, som Red Barnets generalsekretær Mimi Jakobsen havde lejlighed til at møde for nogle dage siden.

"Jeg kan blive så ensom nogle gange og savner de fætre og kusiner, som vi efterlod. Vi plejede jo at lege sammen," fortalte Sidra de danske gæster i flygtningelejren.

Mimi Jakobsen var i Bakaa-dalen for at besøge nogle af de omkring 90.000 syriske flygtninge i Libanon, som Red Barnet understøtter med telte, brændsel, mad og tøj.

Klik på de grønne firkanter for at få info om de syriske flygtningens situation i nabolandene.

Det lille mellemøstlige land har blot 4 mio. indbyggere, men havde mod slutningen af september modtaget ikke færre end 769.000 flygtninge fra Syrien.

Frygtet vinter i anmarch

Langt de fleste flygtninge bor til leje eller hos familie, men omkring 120.000 flygtninge bor i midlertidige lejre og barakbyer som den Sidra og hendes familie bor i.

Det er ikke organiserede lejre, men improviserede klynger af telte eller tæt sammen i bygninger, som ofte er utætte og dårligt byggede.

I de midlertidige lejre har Red Barnet koncentreret sig om at få ordentligt tag over hovedet på flygtningene inden den overraskende barske vinter melder sin ankomst.

Fra november til marts må flygtningene døje med regn, sne, oversvømmelser, snedriver og nattefrost, og det bekymrer børnene sig temmelig meget om.

"Børnene lider jo under det her mere end alle andre," siger Mimi Jakobsen, som beder danskerne om mere hjælp, så Red Barnet kan nå ud til 342.000 flygtninge inden udgangen af 2013.

Ovne, varmt tøj og mad

"De bor under presenninger og poser af helt tyndt plastic. Red Barnet har givet dem nogle små lægter, de kan lægge plasticet hen over, men når der kommer – som de frygter – en halv meter sne, og det er under frysepunktet, bliver det fuldstændig forfærdeligt," siger Mimi Jakobsen, som har en ønskeseddel med hjem, hvor på der står ovne, varmt tøj og mad.

"Det er svært at forestille sig, hvor stor denne krise er, før man møder børnene og familierne. Det er ufatteligt. Nu står kulden for døren og gør kun situationen værre, men vores erfaringer viser, at vi kan redde mange tusinde liv ved at sætte ind i tide. Det kan lade sig gøre at klæde de syriske flygtningebørn på til vinteren, men vi har brug for, at verden vågner op nu, "siger Mimi Jakobsen.

Uopvarmet hus uden vinduer og døre

Generalsekretæren har besøgt de syriske flygtninge fire gange tidligere i Jordan, men var i Libanon for første gang. Hun besøgte også den seksårige Warda, som ligesom så mange andre flygtninge bor på en etage i et halvfærdigt og uopvarmet hus sammen med sin palæstinensiske familie.

Warda boede med sine forældre og to mindre søskende på tre år i en palæstinensisk flygtningelejr i Syrien, men blev fordrevet, da sikkerheden vaklede, og voldsomt stigende mad- og huspriser gjorde det umuligt at opretholde eksistensen som børnefamilie.

Inden familien, der med bedsteforældre og brødre og deres familier tæller 11 personer, kom i kontakt med Red Barnet, boede de i huset uden vinduer og døre. Red Barnet har fået sat vinduer og døre i samt forhandlet en aftale hjem med ejeren, så familien kan bo gratis i det kommende år.

Seksårig glæder sig til børnehave

Den lille pige på fem år strålede ved tanken om, at hun skulle i børnehave og lære at tegne. Tænk på, at børnene ikke har gået i skole i det seneste år i Syrien, og nu er der gået et år til, og for nogles vedkommende tre år. For mange af børnene er det jo også ensomt at være i flygtningelejre

Mimi Jakobsen, generalsekretær for Red Barnet

For seksårige Warda er det dog ikke tanken om vinduer og døre, der tæller mest. Hun ser allermest frem til at kunne komme i børnehave et par timer om dagen - et frivilligt tilbud som drives af en af Red Barnets samarbejdspartnere.

"Jeg skal lære at tegne," fortalte Warda med et forventningsfuldt blik i de mørke øjne den danske delegation. Den lille piges håb for fremtiden gjorde stor indtryk på Mimi Jakobsen, som siger at der er en reel risiko for, at man "taber en hel generation af børn."

"Den lille pige på fem år strålede ved tanken om, at hun skulle i børnehave og lære at tegne. Tænk på, at børnene ikke har gået i skole i det seneste år i Syrien, og nu er der gået et år til, og for nogles vedkommende tre år. For mange af børnene er det jo også ensomt at være i flygtningelejre," fortæller Mimi Jakobsen.

Underernæring blandt nye flygtninge

Hun tilføjer, at et nyt og ildevarslende problem er dukket op blandt nye flygtninge: Underernæring.

Red Barnet udgav i slutningen af september rapporten "Hungersnød i en krigszone", som viser, at fem procent af de syriske børn er alvorligt underernærede på grund af den langvarige konflikt.

"For to måneder siden begyndte Red Barnets folk ved grænseovergangene til Libanon at se de første tegn på underernæring hos børn der kom fra Syrien. Nu begynder vi systematisk screening af alle børn, der kommer ind i Syrien, fordi der nu virkelig er fare for underernæring," siger Red Barnets generalsekretær Mimi Jakobsen.

Alle børnenes navne er ændret, men deres identitet er kendt af Red Barnet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.