Annonce
Mellemøsten

Danskere redder Palæstinas maraton-kvinder

Danske maratonarrangører i Betlehem vil punktere Hamas-forbud mod kvinder i marathonløb.

I 2011, da Gaza Marathon blev løbet første gang, stred deltagerne sig afsted i en mindre ørkenstorm. Foto: Adel Hana/AP

To danske kvinder vil ikke finde sig i, at den islamistiske bevægelse Hamas tirsdag forbød kvinder at deltage i Gaza Marathon den 10. april.

Retten til at løbe et marathonløb er ikke kun forbeholdt mænd, mener Signe Fischer Smidt og Lærke Hein, der som en del af bevægelsen Right to Movement har taget initiativ til Palestine Marathon med start i Betlehem den 21. april.

Derfor åbner danskerne nu deres marathonløb for kvinder fra den Hamas-kontrollerede del af Vestbredden. Samtidig forsøger de - i samarbejde med FN-flygtningeorganisationen UNRWA - at give Gaza-kvinderne en reel mulighed for at komme frem til startstregen i Gaza. Palestine Marathon løbes i den del af Palæstina, som ikke kontrolleres af Hamas.

"Ubeskriveligt sørgeligt"

Initiativtagerne til Palestine Marathon, Signe Fischer Smidt og Lærke Hein. Foto: Signe Vest

Kvinderne bag

De to veninder og samarbejdspartnere, Signe Fischer og Lærke Hein, fik idéen, da de brainstormede på et event, som kunne danne grundlag for kulturel udveksling mellem Palæstina og resten af verden.

Lærke Hein er et kendt navn i det københavnske kulturliv, hvor hun er indehaver af Karrierebar i Kødbyen og står bag en lang række velgørende projekter - ofte sat i forbindelse med sport. Signe arbejder for Fokekirkens Nødhjælp og har været udstationeret i Palæstina i knap tre år.

UNRWA, FN's hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge som sponsorerer løbet, aflyste Gaza Marathon i går, fordi Hamas forbød kvindelige løbere at deltage i samme løb som mænd. Det er ellers sket i de to foregående udgaver af løbet, men det er mod de "lokale traditioner," lyder begrundelsen fra Hamas.

Og det er et tilbageskridt for kvinders rettigheder i Palæstina, mener Signe Fischer Smidt og Lærke Hein.

”Det viser tydeligt, hvordan Gaza under blokaden har taget en drejning mod det fundamentalistiske og undertrykkende, og det er så ubeskriveligt sørgeligt, at civilbefolkningen i Gaza straffes dobbelt; først under den lange besættelse og nuværende blokade og dernæst af Hamas, som om nogen nægter kvinderne i Gaza deres basale rettigheder," siger de to danske kvinder i en pressemeddelelse.

Støtter aflysning i Gaza

De stiller sig bag aflysningen, for "FN bør ikke stå bag et arrangement der ekskluderer kvinder," som de udtrykker det.

Bevægelsen Right to Movement, som arrangerer Palestine Marathon, udvider nu samarbejdet med UNRWA for at få hjulpet de kvindelige maratonløbere fra Gaza til Betlehem.

”Vi forsøger nu at opbygge et tættere samarbejde med UNRWA om især kvinders deltagelse og om at få Gazas løbere til at komme til Betlehem. Betlehem ligger på Vestbredden, som jo ikke er kontrolleret af Hamas, og vi arbejder desuden tæt sammen med lokale partnere der aktivt arbejder for kvinders rettigheder og deltagelse i sport,” siger Lærke Hein i pressemeddelelsen.

Umuligt at finde en rute

Right to Movement støtter palæstinensernes ret til frit at bevæge sig trods blokaden fra Israel, men at det ikke er nemt illustreres af problemerne med at finde en passende marathonrute til Palestine Marathon. Faktisk har det været umuligt at finde en strækning på 42,195 km, som ikke stødte på vejspærringer, og derfor afvikles løbet på en 21,1 km lang rundstrækning, der løbes to gange.

Palestine Marathons vejafspærringer, sikkerhed, tidtagning og væskedepoter varetages af det erfarne team, YWC Sport, som også er folkene bag Challenge Copenhagen.

De bruger deres tekniske samarbejdspartner, Ultimate Sport Service, som har stor erfaring med løb i hele verden. Lokalt samarbejdes der bl.a. med Den Palæstinensiske Olympiske Komité.

Sådan melder du dig til

Startnumre til hel- og halvmaraton samt 10 kilometerløbet er sat til salg på righttomovement.com. Løberne skal selv stå for rejsen dertil samt ophold, men der findes mange praktiske oplysninger på hjemmesiden, lige som man kan lave fælles rejseplaner på http://www.facebook.com/palestinemarathon.

Gaza Marathon skulle være afholdt 10. april, og antallet af kvindelige løbere så ud til at blive rekordhøjt. I alt 260 palæstinensiske og 119 udenlandske kvinder havde meldt sig til løbet, der samler i alt 1.500 deltagere.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her