Frankrig: Syrien kan få FN-krig

Den franske præsident Francois Hollande vil ikke udelukke militær indgriben af FN i Syrien.

Artiklens øverste billede
Frankrigs præsident, Francois Hollande (th.) vil ikke udelukke, at en militær indgriben i Syrien kan blive nødvendig. Foto: Jacques Brinon/AP

Krisen i Syrien spidser til efter weekendens massakre, hvor mindst 108 mennesker blev dræbt i byen Houla.

Det har fået den nyvalgte franske præsident Francois Hollande frem i sædet.

"Det er ikke en mulighed at tillade, at Bashar al-Assads (Syriens præsident, red.) regime massakrerer sit eget folk," sagde han ifølge Reuters tirsdag aften til tv-stationen France 2.

Pres på Rusland og Kina

"Militær intervention er ikke udelukket, hvis den udføres i regi af international ret, altså resolution i FN's Sikkerhedsråd," sagde Francois Hollande.

Han understregede dog i samme åndedrag, at hans vil gøre alt for at overbevise Rusland og Kina i FN's Sikkerhedsråd om, at de bør lægge pres på Syrien.

"Det er op til mig og andre at overbevise Rudsland og Kina, og også at finde en en løsning, som ikke nødvendigvis er en militær løsning. Vi bør finde en anden løsning," sagde Hollande i tv-interviewet.

Annan: Sidste udkald

FN's særlige udsending Kofi Annan har tirsdag været i Syrien for at forhandle med Bashar al-Assad.

Han vil dog ifølge nyhedsbureauet Reuters ikke give nogle indikationer på, om der kom et gennembrud i hans to timer lange snak med Syriens præsident.

"Det er ved at være sidste udkald, for det syriske folk vil ikke have, at deres fremtid skal være en blodig en af slagsen. Alligevel fortsætter drabene og mishandlingen," siger Kofi Annan ifølge Reuters til journalister i Syriens hovedstad, Damaskus.

Ifølge Annan fordømmer Assad massakren i Houla, men hans regering afviser at have spillet nogen rolle i den og beskylder i stedet islamistiske terrorister for at stå bag.

Syriske ambassadører udvist

Samtidig har adskillige syriske ambassadører og andre topdiplomater, som repræsenterer det udskældte Assad-regime rundt omkring i verden, tirsdag fået besked på at pakke deres kufferter og tage hjem.

Højtstående syriske ambassadefolk bliver nu udvist fra USA, Canada, Australien og en stribe europæiske nationer, som er gået sammen i den koordinerede offensiv.

Det sker i protest mod weekendens massakre på mindst 108 mennesker - heriblandt 49 børn og 34 kvinder - i den syriske by Houla. Det har vakt international harme og får nu diplomatiske konsekvenser for Syrien.

Frankrigs socialistiske præsident, Francois Hollande, åbnede ballet, da han tirsdag gav den syriske ambassadør i Paris besked om at forlade landet.

"Dette er ikke en ensidig beslutning, men er sket i konsultation med vores partnere," sagde Hollande tidligere i dag om marchordren til den syriske ambassadør.

Store lande følger efter

Umiddelbart efter blev det oplyst i Berlin, at den syriske ambassadør i Tyskland havde fået 72 timer til at forlade landet.

Nyhedsbureauet dpa rapporterer, at den syriske ambassadør i Madrid også bliver sparket ud, og Reuters skriver, at Italien og Storbritannien gennemfører lignende initiativer.

Syrien har ingen ambassadør i Danmark. Den syriske ambassadør i Stockholm har Danmark som område, men han har aldrig været her i landet for at aktivere sin diplomatstatus, oplyser Udenrigsministeriet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.