Her er Mellemøstens værste massakrer

Weekendens massakre i Houla, der kostede mindst 108 mennesker livet, har mange fortilfælde.

Houla, Syrien, den 25. maj, 2012

Aktivister siger, at mænd i civilt tøj skød mennesker ned i gaderne og stak kvinder og børn ned i deres hjem efter store protester mod regeringen. FN oplyser, at mindst 108 mennesker blev dræbt, herunder 34 kvinder og 49 børn. Angrebet kom 15 måneder inde i oprøret mod præsident Bashar al-Assad, der har kostet tusinder af mennesker livet. Assads regime benægter at have noget med angrebet i Houla at gøre.

Qana, Libanon, 1996 og 2006

Israel beskød et FN-område nær den sydlige libanesiske landsby Qana og dræbte 106 civile. Hundredvis af libanesiske civile brugte området til at flygte fra kampen mellem militante Hizbollah-kæmpere og Israel. I 2006 blev en bygning i Qana bombet af israelsk militær under endnu en krig med Hizbollah, hvor der ifølge Røde Kors blev dræbt 56 personer, herunder 34 børn. Libanesere døbte det "Qanas anden massakre".

Hebron, West Bank, 1994

Den amerikanske-jødiske bosætter i Hebron Baruch Goldstein åbnede ild mod palæstinensiske muslimer, der var til bøn i en moské. Han dræbte 29 mænd, inden han selv blev dræbt af tilbedere. Stedet er helligt for begge religioner, æret som en gravplads til Abraham, Ibrahim for muslimer.

Halabja, Irak, 1988

I det mest dødelige angreb med kemiske våben til dato mod civile udløste Saddam Husseins regime giftgas i den kurdiske by Halabja i det nordlige Irak og dræbte op mod 5.000 mennesker. Saddam Hussein mistænkte ikke-arabiske kurdere for at vælge Irans side, da krigen mellem de to lande brød ud, og et oprør i den nordlige del af Irak var ved at slå rod. Billeder viste lig af mænd, kvinder og børn i gaderne. Både Saddam Hussein og Ali Hassan al-Majid, bedre kendt som "Kemiske Ali", blev senere henrettet for angrebet og andre forbrydelser mod menneskeheden.

Flygtningelejrene i Sabra og Shatila, Libanon, 1982

Den israelsk-støttede kristne Phalange-milits trængte ind i to palæstinesiske flygtningelejre i den libanesiske hovedstad Beirut, hvor man dræbte mellem 1.200 og 1.400 mænd, kvinder og børn. Den kristne milits var fjender af den senere afdøde PLO-formand Yasser Arafat. En israelsk undersøgelseskommision fandt senere Ariel Sharon, der på det tidspunkt var Israels forsvarsminister, indirekte ansvarlig.

Hama, Syrien, 1982

Den daværende syriske præsident Hafez Assad, faderen til den nuværende præsident, slog ned på et muslimsk broderskabs-ledet oprør i den nordlige by Hama. De syriske styrker raserede meget af byen i et tre uger langt luft- og jordangreb, hvor der blev dræbt mellem 10.000 og 20.000 mennesker. Det er blevet beskrevet som det mest dødelige angreb af en arabisk regering mod sit eget folk.

Kilde: AP

Andre læser

Mest læste

Del artiklen