Straf for syreoverfald udsat

Efter hård, international fordømmelse vælger præstestyret i Iran at udskyde kontroversiel syre-straf.

Artiklens øverste billede
Storbritannien og Amnesty International opfordrer nu Iran til at droppe en kontroversiel syre-straf mod en 30-årig mand. Foto: Colourbox.com

En iransk mand får lov til at beholde sit syn lidt endnu, efter de iranske myndigheder har besluttet sig for at udskyde en kontroversiel syre-straf på ubestemt tid.

Den 30-årige Majid Movahedi blev i 2008 kendt skyldig i at have kastet et glas syre i hovedet på Ameneh Bahrami, der fire år tidligere havde afvist hans giftermål.

Ifølge avisen The Guardian blev Ameneh Bahrami både blind og skamferet af syreoverfaldet, og under domsafsigelsen i november 2008 blev han idømt en såkaldt ”gengældelsesstraf”, som lød på, at han selv skulle have fjernet sit syn med fem dråber syre i hvert øje.

Udsat på ubestemt tid

Straffen skulle have fundet sted lørdag formiddag, men ifølge flere medier er straffen nu blevet udsat på ubestemt tid.

Al-Jazeera skriver blandt andet, at Ameneh Bahrami selv mødte op på et hospital i Teheran lørdag formiddag, klar til at udføre sin afstraffelse øje-for-øje. Men her fik hun at vide, at strafhandlingen er udskudt.

”Jeg var meget glad for at dette skulle ende i dag. Jeg har ventet på denne dag i seks år,” sagde Ameneh Bahrami til Al-Jazeera.

Storbritannien: Dybt bekymrede

Udsættelsen af straffen kommer efter dele af det internationale samfund offentligt har fordømt og kritiseret den omdebaterede syrestaf.

Tidligere lørdag opfordrede den britiske udenrigstjeneste direkte det iranske styre til at sætte en stopper for syre-indgrebet.

”Angrebet på Ameneh Bahrami i 2004 var en rædselsvækkende forbrydelse. Men vi er imidlertid dybt bekymrede over forlydningerne om, at straffen mod Majid Movahedis rent faktisk vil blive gennemført,” siger en talsperson fra det britiske udenrigsministerium og understreger, at de iranske myndigheder bør ”forvandle denne inhumane straf til en passende straf, som ligger i forlængelse af Irans internationale forpligtigelser”.

Amnesty: Helt uforståeligt

Samme melding kom ifølge den amerikanske tv-station CNN fra Amnesty International.

”Det er helt uforståeligt, de iranske myndigheder overhovedet overvejer at gennemføre en sådan straf,” siger Hassiba Hadj Sahraoui fra den verdensomspændende menneskerettighedsorganisation.

Som det ser ud nu, er der dog ikke meget, som tyder på, at de iranske myndigheder helt vil droppe straffen.

Det iranske styre har offentligt bakket op om den kontroversielle straf, da man fra styrets side håber, at den kan have en præventiv virkning i forhold til de mange syreangreb, som årligt finder sted i Iran.

Han skal leve som offeret

Ali Sarafi, der fungerer som advokat for Ameneh Bahramis, har ligeledes betegnet dommen som ”retfærdig”. Det skyldes blandt andet, at Majid Movahedis ikke være ved bevidsthed, når lægerne drypper syredråberne i øjnene på ham.

”Det er en meget retfærdig staf, han har fået, og det er et passende metode, man har valgt at bruge,” har Ali Sarafi udtalt til flere, iranske medier.

Ameneh Bahrami udtalte under retssagen, at det eneste hun ønskede, var, at han skulle leve det samme liv, som han havde tvunget hende til at leve.

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.