Annonce
Mellemøsten

Demonstranter har stormet Irans konsultat i Basra, Irak

De voldsomme protester fortsætter i Basra, hvor flere regeringsbygninger er stukket i brand.

Iraks parlament har fredag indkaldt til hastemøde efter voldsomme demonstrationer mod forholdene i landet.

Fredag stormede demonstranter det iranske konsulat i byen, og i ugens løb er flere regeringsbygninger blevet stukket i brand og stormet, rapporterer flere internationale nyhedsbureauer.

Premierminister Haider al-Abadi, der er under voldsomt pres fra befolkningen for at få styr på byens offentlige tjenester, er ved at undersøge situationen.

Irakisk minister fyret efter ugers protester mod korruption

Demonstranterne har raseret konsulatet i protest mod den magt, man mener, Iran har over de irakiske politiske partier.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at konsulatet var tomt, da demonstranterne brød ind.

En demonstrant står i en udbrændt bygning i Basra. Flere officielle bygninger er i ugens løb blevet stukket i brand under de voldsomme protester. Foto: Haidar Mohammed Ali/AFP

Protesterne kommer som følge af stærkt forurenet vand, der ifølge nyhedsbureauet AFP har sendt 30.000 mennesker på hospitalet i byen, udbredte strømafbrydelser og korruption.

I løbet af ugen har mindst 10 demonstranter mistet livet i Basra, som har over to millioner indbyggere.

I ugens løb er flere regeringsbygninger blevet stukket i brand og stormet. En demonstrant døde under en af ildspåsættelserne. Foto:Haidar Mohammed Ali/AFP

»Vi lover dette. Basra vil ikke tie stille mere,« råbte demonstranter fredag ifølge Reuters, mens de bar liget af en demonstrant gennem byens gader.

I juli blev Iraks energiminister fyret efter demonstrationer mod netop de mange, lange strømafbrydelser. Begrundelsen var "forværringen inden for elsektoren".

Den irakiske regering har siden Saddam Husseins fald afsat milliarder til at genopbygge landets elnet. Men mange af Basras indbyggere har længe protesteret over, at de ikke mærker noget til forbedringer i Irak, der ellers sidder på store oliereserver.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her