Annonce
Mellemøsten

Israel vil åbne for varer til Gaza efter dage med ro

Hvis Hamas afstår fra angreb, raketter og brand, vil Israel igen tillade varer til Gazastriben fra onsdag.

Israel er klar til at genåbne den eneste grænseovergang til Gaza, hvor der kan komme varer ind i den palæstinensiske enklave.

I over en måned har der været lukket for de fleste varetransporter, fordi der har været alvorlige spændinger ved grænsen.

Men hvis de seneste tre dages ro holder, og der ikke kommer brandbomber, raketter eller brændende drager over grænsen fra Gaza til Israel, vil Kerem Shalom-overgangen igen blive åbnet.

- Hvis den ro, der har været ved Gaza-grænsen, holder til i morgen tidlig, vil Kerem Shalom-overgangen blive åbnet i morgen klokken 9.00, siger Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman i en udtalelse.

Han tilføjer, at den zone, hvor palæstinenserne har lov at fiske, vil blive udvidet til ni sømil (knap 17 kilometer) fra kysten.

Siden 9. juli har der været store begrænsninger på, hvilke varer der kunne komme ind i Gaza.

Israel har desuden begrænset importen af gas og andet brændstof i et forsøg på at presse Hamas til at stoppe sine raketangreb og holde op med sende brændende balloner og drager mod Israel, hvor de har sat ild til store områder.

Humanitær hjælp har dog fået lov at passere igennem grænseovergangen i den periode, den har været lukket.

Omkring 75.000 palæstinensere i Gazastriben har mistet deres arbejde, efter dele af den industrielle produktion i området blev tvunget til stoppe, fordi der ikke kom varer ind. Det sagde formanden for den palæstinensiske erhvervsorganisation i Gaza mandag.

/ritzau/dpa

Følg
Jyllands-Posten
FOTOSERIE: Blokade på Gaza
Siden 2007, da Hamas overtog Gaza, har området været under en omdiskuteret israelsk blokade. Ifølge israelerne skal blokaden forhindre Hamas i at opruste, men organisationer mener, at Israel skaber en humanitær katastrofe i området. I den forgangne uge har aktivister forsøgt at bryde blokaden fra søsiden; i mandags førte det til blodige sammenstød med israelske kommandosoldater, og ni mennesker blev dræbt. Mens indbyggerne i Gaza håber på, at blokaden snart bliver fjernet, fortsætter hverdagen.\r\n\r\n
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her