Annonce
Mellemøsten

Religiøs leder vil gøre op med omdiskuteret klædedragt til saudiske kvinder: »Vi bør ikke tvinge dem«

I øjeblikket dikterer loven i Saudi-Arabien, at kvinder skal bære den såkaldte "abaya" i det offentlige rum.

Kvinder i Saudi-Arabien skal ifølge loven bære klædedragten ayaba, når de kan støde på mænd, som de ikke er i familie med. Foto: Hassan Ammar/AP

Gadebilledet i Saudi-Arabien kan komme til at se ganske anderledes ud i fremtiden.

I hvert fald hvis det står til den fremtrædende religiøse leder Sheikh Abdullah al-Mutlaq, der er medlem af det magtfulde råd Council of Senior Scholars.

Sheikh Abdullah al-Mutlaq varsler nemlig et opgør med den traditionelle klædedragt ayaba, der er en lang kjole, som kvinder i Saudi-Arabien bliver påbudt af bære i det offentlige rum.

»Over 90 procent af muslimske kvinder i den muslimske verden bærer ikke ayabas. Derfor bør vi ikke tvinge folk til at bære dem,« udtaler han ifølge BBC.

Det er første gang, at en fremtrædende religiøs leder har opfordret til at lempe på reglerne for brugen af ayaba.

Udmeldingen kommer, efter den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, har gjort antræk til en større modernisering af landet som et led i hans Vision 2030-program.

Det indebærer blandt andet, at kvinder får flere rettigheder, blandt andet i forhold til at komme ind på arbejdsmarkedet og køre bil uden værge.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Letantændelig voldsparathed
Michael Thestrup, cand.merc., Brønshøj
Hvem kender ikke en håndfuld blondinevitser og aarhushistorier?
Debat: Burkaforbud er social kontrol
Hvordan kan et flertal af folketingsmedlemmer sige ja til at udføre social kontrol ved at bestemme over andres påklædning?
Kronik: Kvindefrigørelsen har ikke rod i 1968
Camilla-Dorthea Bundgaard, cand.ling.merc. med speciale i ligestillingsdebattens historie
Ofte hører jeg vestlig kvindehistorie opridset som følger: Indtil 1950’erne gik kvinderne hjemme, men så kom rødstrømperne, og kvinderne kom på arbejdsmarkedet. De var fri. Sådan var det ikke helt.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her