Mellemøsten

Amerikanske soldater flyves hjem fra Irak efter krig mod IS

USA er nu i gang med at reducere antallet af soldater i Irak, efter at Islamisk Stat er nedkæmpet.

USA er begyndt at trække soldater ud af Irak, siger en irakisk regeringstalsmand. Det sker, efter at den irakiske regering i december erklærede, at den har nedkæmpet Islamisk Stat.

Amerikanerne gennemførte de første luftangreb mod Islamisk Stat i august 2014, og siden har de bekæmpet IS i en tæt alliance med de irakiske sikkerhedsstyrker.

Både soldater, våben og udstyr er ved at blive transporteret ud af Irak.

Amerikanske kontraktansatte i Irak siger til nyhedsbureauet AP, at amerikanske soldater er blevet fløjet ud af landet i den seneste uge.

To irakiske embedsmænd oplyser til AP, at den amerikanskledede koalition har indgået en aftale med Irak om tilbagetrækningen. Aftalen er den første, siden krigen mod Islamisk Stat begyndte for over tre år siden.

Aftalen betyder ifølge anonyme kilder, at der foreløbig skal trækkes 60 procent af de amerikanske styrker ud. Det vil betyde, at omkring 4000 soldater bliver tilbage, hovedsageligt for at træne og uddanne irakiske soldater.

Tilbagetrækningen har været ventet siden december, hvor Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg sagde, at den USA-ledede koalition i Irak og Syrien var i færd med at trappe ned og afslutte kampoperationerne.

USA invaderede Irak i 2003 og begrundede offensiven med, at landets diktator, Saddam Hussein, havde masseødelæggelsesvåben. Det viste sig ikke at stemme. Fire år senere var der 170.000 amerikanske soldater i landet.

Antallet blev derefter trappet ned, og i 2011 blev det oplyst, at USA havde trukket sig helt ud.

Men i 2014 erobrede IS storbyen Mosul og betydelige landområder i Irak ved en lynoffensiv.

Analytikere påpegede, at Islamisk Stat var opstået delvis som følge af ustabiliteten i kølvandet på USA's invasion. Herefter blev USA's tilstedeværelse igen optrappet.

/ritzau/AP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FOTOSERIE: Da USA invaderede Irak
De ikoniske billeder fra Irak krigen i 2003 ligger stadig helt fremme på nethinden. Måske huskes bedst et World Press Photo prisvindende billede med den tilbageholdte far, der bag pigtråd og med hætte over hovedet trøster sin søn. Eller måske billedet af de amerikanske soldater, der holder rygepause i Saddam Husseins palads. Du kan her gense de ikoniske øjeblikke fra dengang.
Forsiden lige nu

Kommentar: Sorte Knud tog ordentligheden med ud af Danske Bank

Steen Rosenbak
At netop Danske Bank er involveret i en af verdenshistoriens største hvidvaskskandaler er kulminationen på to årtiers langsom nedbrydning af bankens kultur. Men banken er ikke den eneste aktør i affæren, der demonstrerer flosset moral.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her