Annonce
Mellemøsten

Palæstinensere gør oprør efter Trumps Jerusalem-tale

Palæstinensere protesterer, efter at USA's præsident har anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad.

Palæstinensere stødte sammen med israelske tropper i byen Bethlehem. Foto: Nasser Shiyoukhi/AP

I Ramallah, Betlehem og andre steder på Vestbredden og i Gazastriben er der torsdag sammenstød mellem palæstinensiske demonstranter og israelske soldater. 

Det beretter flere internationale medier. 

Det sker, dagen efter at USA's præsident, Donald Trump, meddelte, at hans administration anerkender Jerusalem som Israels hovedstad. 

Ved en kontrolpost i nærheden Ramallah har de israelske styrker brugt tåregas og chokgranater for at sprede de hundredvis af demonstranter, som er samlet for at vise deres utilfredshed med Trumps erklæring. 

Ifølge avisen Washington Post brød urolighederne ud i den østlige del af Jerusalem og ved hegnet mellem Israel og Gaza. Der har været meldt om sårede på begge sider. 

Nyhedsbureauet dpa skriver, at Røde Kors i de palæstinensiske områder beretter om, at fire palæstinensere er blevet såret af gummikugler i Ramallah, mens fire er såret i Betlehem. 

Langs grænsen mellem Gaza og Israel skulle seks være såret, og en er i kritisk tilstand.

I sin tale onsdag aften dansk tid sagde den amerikanske præsident også, at han vil flytte USA's ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Mange frygtede på forhånd, at præsidentens udmeldinger ville føre til blodige konflikter i regionen.

De palæstinensiske myndigheder har opfordret til generalstrejke i palæstinensiske byer. I Gaza har Hamas opfordret til, at bevægelsens tilhængere indleder en tredje intifada og gør oprør mod Israel. 

I det muslimske kvarter i Jerusalems gamle bydel er butikker blevet lukket på grund af strejken. Turister har derfor vandret rundt i næsten tomme gader. 

Ozama Shaif, der arbejder som pengeveksler i Jerusalem, siger, at Trump ikke bør bestemme over byens hellige steder.

- Det er ikke en god ting at gøre, fordi al-Aqsa-moskeen ligger her, og den er vores og ikke hans, siger han til dpa.

Trump kaster »en atombombe« ind i konflikten - Hamas opfordrer til intifada

Flere andre steder i Mellemøsten har der også været protester. 

Blandt andet har studerende og ansatte på universiteter i Jordan samlet sig for at vise deres modstand mod præsidentens erklæring. Samtidig er hundredvis af mennesker gået på gaderne i den tunesiske hovedstad, Tunis.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
FOTOSERIE: Blokade på Gaza
Siden 2007, da Hamas overtog Gaza, har området været under en omdiskuteret israelsk blokade. Ifølge israelerne skal blokaden forhindre Hamas i at opruste, men organisationer mener, at Israel skaber en humanitær katastrofe i området. I den forgangne uge har aktivister forsøgt at bryde blokaden fra søsiden; i mandags førte det til blodige sammenstød med israelske kommandosoldater, og ni mennesker blev dræbt. Mens indbyggerne i Gaza håber på, at blokaden snart bliver fjernet, fortsætter hverdagen.\r\n\r\n
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

Fængselskammerat ser tilbage: Vi kan stadig lære af Nelson Mandela

Mac Maharaj var i 12 år en af Nelson Mandelas nærmeste kammerater på fængselsøen Robben Island. 100 år efter landsfaderens fødsel reflekterer den nu 83-årige Maharaj over Mandelas lederskab, et kvart århundrede med store politiske fejl i Sydafrika, og hvad Europa og USA kan lære af manden, der blev et internationalt symbol på fred og forsoning.
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her