Annonce
Mellemøsten

Trump kaster »en atombombe« ind i konflikten - Hamas opfordrer til intifada

Palæstinenserne er gået på gaden for at vise deres vrede.

»Lad 8. december være den første dag i intifadaen mod besættelsesmagten,« siger Ismail Haniyeh. Arkivfoto: Adel Hana/AP

Mens nogle glæder sig over USA's anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad, ryster langt flere på hovedet over beslutningen. Ikke mindst i Mellemøsten.

Fatah, den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas' parti, har sagt, at man vil klage til FN over, hvad man kalder en »beklagelig« beslutning. Saudi-Arabiens kongehus har kaldt præsident Donald Trumps afgørelse om at flytte USA's ambassade til Jerusalem for »uretfærdig og uansvarlig.«

Overblik: Derfor er USA's ambassade i Israel vigtig

Og nu kalder den militante, palæstinensiske gruppe Hamas til en ny intifada mod Israel.

»Vi bør opfordre til, og vi bør arbejde for at indlede en ny intifada over for den zionistiske fjende (Israel, red.),« siger Hamas-leder Ismail Haniyeh i en tale ifølge nyhedsbureauet Reuters.  

Han kalder fredag »vredens dag,« hvor palæstinensere, muslimer og arabere bør demonstrere mod den amerikanske beslutning.

»Lad 8. december være den første dag i intifadaen mod besættelsesmagten,« siger Ismail Haniyeh fra Gazastriben.

Palæstinensisk chefforhandler: Trump har begået »den største fejl« i sit liv

Israel, USA og EU betragter Hamas som en terrororganisation, og Hamas, som kontrollerer Gazastriben, anerkender ikke Israels ret til at eksistere.

Allerede torsdag er palæstinenserne gået på gaden for at demonstrere deres vrede, og billeder fra Reuters viser kampklædt militær og brand i gaderne i Bethlehem.

Samtidig har den ekstremistiske gruppe al-Shabab opfordret muslimer til at gribe til våben og kæmpe mod »zionisterne, der bliver støttet af USA, fordi det, der bliver taget med magt, kun kan blive forsvaret med magt«.

Trumps tiltag bliver kaldt »et bevis på den stigende aggression mod islam og muslimer« af gruppens talsmand, Sheikh Ali Mohamud, skriver nyhedsbureauet AP.

Fra dansk side har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) understreget, at Danmark ikke kommer til at flytte sin ambassade.

»Jerusalems status er et af de mest ømfindtlige emner i en fredsaftale. Derfor mener den danske regering, at Jerusalems status bør være en delt hovedstad for to stater, medmindre de to parter aftaler noget andet. Det var vores holdning før, og det er det stadig,« siger han ifølge Ritzau i en skriftlig kommentar.

DF: Danmark bør anerkende Jerusalem som hovedstad

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen er mindre diplomatisk.

»Vi taler om reelt en atombombe, som han (Trump, red.) nu kaster ind i en meget anspændt situation, og det vil overhovedet ikke hjælpe fredsprocessen med det her skridt. Palæstinenserne vil blive rasende over denne beslutning,« siger han til Radioavisen på P1.

I EU siger udenrigschef Federica Mogherini ifølge AFP, at Trumps beslutning kan »sende os tilbage til endnu mørkere tider.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FOTOSERIE: Blokade på Gaza
Siden 2007, da Hamas overtog Gaza, har området været under en omdiskuteret israelsk blokade. Ifølge israelerne skal blokaden forhindre Hamas i at opruste, men organisationer mener, at Israel skaber en humanitær katastrofe i området. I den forgangne uge har aktivister forsøgt at bryde blokaden fra søsiden; i mandags førte det til blodige sammenstød med israelske kommandosoldater, og ni mennesker blev dræbt. Mens indbyggerne i Gaza håber på, at blokaden snart bliver fjernet, fortsætter hverdagen.\r\n\r\n
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her