Mellemøsten

FN-chef appellerer til akut evakuering af dødssyge i Syrien

29 syge risikerer at dø, hvis de ikke får lægehjælp i Ghouta, advarer humanitær FN-leder Jan Egeland.

Der er behov for akut evakuering af syge fra Østghouta i Syrien, appellerer Jan Egeland, som leder FN's humanitære mission i det krigshærgede land.

- Omkring 400 mænd, kvinder og børn skal evakueres nu, siger Jan Egeland.

Han tilføjer, at 29 af de 400, som har brug for lægehjælp straks, vil dø, hvis de ikke evakueres.

Ghouta ligger øst for den syriske hovedstad, Damaskus. Det er et af de sidste områder, som er kontrolleret af oprørere.

Området kom på verdenskortet i 2013, da civile i Ghouta blev bombet med kemiske våben. Hundredvis af mennesker - nogle kilder siger over 1500 - blev dræbt af giftgassen sarin.

Om den aktuelle situation siger Egeland, at syv patienter indtil videre er bekræftet døde, da de ikke blev evakueret i tide.

Folk i Ghouta befinder sig i øjeblikket i "lidelsernes centrum", mener Egeland. Der skønnes at være 400.000 civile i det belejrede område.

Siden september er området blevet helt afspærret, fortæller FN-chefen.

FN-sendinger med nødhjælp er den eneste livline til Ghouta, og konvojer fra verdensorganisationen bliver meget ofte forhindret i at nå frem.

- Det kan ikke fortsætte på denne måde. Hvis vi kun kan bringe en del af det nødvendige ind, så bliver det en total katastrofe, siger Egeland.

I sidste uge var FN-ansatte på besøg. Her kunne de i løbet af nogle timer vurdere situationen. De konstaterede, at der er et "stigende antal akut underernærede børn". Det betyder, siger Egeland, at de er tæt på at dø.

Flere end 330.000 mennesker er dræbt i Syrien, siden krigen brød ud i 2011 i forlængelse af protester mod Bashar al-Assads styre.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her