Mellemøsten

Israel hævder at have fundet ligene af fem terrorister i bombet Gaza-tunnel

Palæstinensere får ikke lov til at lede efter savnede krigere, før der er nyt om ligene af to israelske soldater, som blev dræbt i 2014.

Israelske soldater ved grænsen til Gaza-striben, efter Israels militær sprængte en underjordiske tunnel i luften mandag i sidste uge. Foto: Tsafrir Abayov

Israels militær, IDF, hævder at have bjærget ligene af fem medlemmer af terrorgruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad i en underjordisk tunnel fra Gaza-striben, som blev sprængt i luften i sidste uge.

Muligvis gemmer der sig flere dræbte i de sammenstyrtede tunneller, men hverken Hamas eller andre palæstinensiske organisationer har fået lov til at lede efter de savnede.

Og det får de tilsyneladende heller ikke lov til, før der sker nyt i sagen om ligene af to israelske soldater, som menes at være i Hamas' varetægt.

Israel kræver anerkendelse og afvæbning af Hamas

Soldaterne Oron Shaul og Hadar Golden blev begge dræbt under kampe i Gaza-striben i 2014 og siden da, har Israel og soldaternes familier forsøgt at få de jordiske udleveret. Indtil videre uden held.

I bytte kræver Hamas adskillige af deres medlemmer løsladt fra israelsk fængsler.

Siden sommerkrigen mellem Hamas og Israel i 2014 har der - efter mellemøstlige omstændigheder - været relativt stille langs Gaza-stribens grænser, men de seneste dage har israelske styrker destrueret flere såkaldte »terrortunneller«, der angiveligt førte ind på israelsk territorium, oplyser en talsmand for IDF søndag aften.

Op til 13 militante islamister menes at være blevet dræbt i detonationerne.

Fatah og Hamas har underskrevet forsoningsaftale efter ti års strid

Israelere har bjærget ligene af de fem formodede medlemmer af Palæstinensisk Islamisk Jihad efter et angreb i sidste uge mod en tunnel, der løb fra den sydlige del af Gaza-striben ind under israelsk territorium, oplyser IDF. Dette område er endnu ikke omfattet af det anti-tunnelsystem, som Israel er ved at etablere rundt om Gaza-striben.

Menneskerettighedsorganisationen Adalah, som arbejder for arabiske minoriteters rettigheder i Israel, har anmodet en israelsk domstol om, at Hamas får lov til at lede efter dræbte eller fangede krigere i tunnelområdet, som kontrolleres af IDF. Men indtil videre har israelske myndigheder givet afslag med den begrundelse, at der stadig arbejdes i området, og at Hamas-krigere ikke skal have adgang til tunneller, der fører ind i Israel, skriver avisen Haaretz.

Syv EU-lande og Danmark kræver erstatning fra Israel

Torsdag meddelte myndighederne, at palæstinenserne ikke får lov til at søge efter overlevende i tunnellerne medmindre der sker et gennembrud i bestræbelserne på at få udleveret Shaul og Goldens lig.

Hamas har ifølge Haaretz også appelleret til Internationalt Røde Kors, men også her har Israel afvist.

I 2011 blev den unge israelske soldat Gilad Shalit udvekslet for intet mindre end 1.027 palæstinensiske fanger, efter han var blevet taget til fange i 2006 og holdt som gidsel i Gaza-striben i fem år.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Bolig
Energioptimer hytten og tjen mere ved et salg
Ved at springe fra et energimærke op til det næste på listen, kan du lægge i omegnen af 50.000 kroner til boligens værdi, lyder det fra Teknologisk Institut. 
Se flere
Gør din computer hurtigere med en simpel oprydning
Er din computer blevet langsommere med tiden, findes der nemme løsninger, som kan komme problemet til livs. Læs computereksperternes råd her. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her