Skotsk nej er dårligt nyt for englændere der ikke gider EU
Skotterne ser EU som modvægt til London og vil kæmpe for et medlemskab, siger Europa-ekspert.
Det er måske ikke dette, der ligger de britiske EU-skeptikere på sinde i disse dage.
Men med det skotske nej til løsrivelse, har deres drøm om et Storbritannien uden for EU lidt et alvorligt knæk. For selvom skotterne har vist sig splittede i forholdet til England, er de fleste enige om, at medlemsskabet i EU skal bevares.
Det siger ekstern lektor på Københavns Universitet, Lars Hovbakke Sørensen, der har skrevet flere bøger om europæisk politik og historie.
"Det politiske klima i Skotland er præget af et meget varmt tilhørsforhold til Den Europæisk Union. Skotske samfundsdebattører, meningsdannere og politikere er en stor del af den samlede britiske samfundsdebat, og manglen på dem ville bestemt have en betydning for forholdet til EU," siger han.
Den britiske premierminister David Cameron lovede i 2013, "et enkelt inde-eller-ude valg om at blive i EU på nye betingelser eller helt forlade EU," hvis han bliver genvalgt i 2015. Det har skabt uro internt i EU, men de europæiske ledere kan glæde sig over, at skotske politikere og aktivister nu vil kaste sig ind i et eventuelt EU-valg.
De har nemlig tidligere været en vigtig del af kampagnerne for et medlemsskab af EU, og samtidig med at flertallet af de godt 4,2 mio. stemmeberettigede skotter vil stemme for et medlemskab, har de stor indflydelse på det nationale parlament.
"De to EU-positive partier Labour og De Liberale Demokrater har begge deres højborge i Skotland, hvor de EU-skeptikerne fra Konservative traditionelt ikke har fået mange stemmer. På den måde yder de (skotterne red.) en direkte indflydelse på den nationale politik," siger Lars Hovbakke Sørensen.
Skotternes begejstring for EU hænger sammen med deres had-kærlighedsforhold til Storbritannien, forklarer lektoren. Et medlemsskab af EU virker nemlig som modvægt til den store afhængighed af London, som mange skotter ser som en belastning.
"Det er meget typisk for lande med stor intern splittelse, at den gruppe, der vil løsrives, er tilhængere af et endnu større fællesskab. Det ser man også i Norge, som er meget imod et tættere samarbejde mellem EU-landene og i stedet søger en større alliance med USA," siger han.
55 pct. af skotterne stemte nej til et selvstændigt Skotland, mens 45 pct. stemte ja. Stemmeprocenten lå på 84,5 pct.