To solstorme er på vej mod Jorden
Fænomenet, som rammer fredag, kan udløse sjældent nordlys over Danmark.
Los Angeles
To eksplosioner i Solens overflade har udløst to såkaldte solstorme, som meget snart vil ramme Jordens magnetfelt.
Det skriver Dagens Nyheter, som rapporterer, at fænomenet fredag efter alt at dømme vil udløse kraftigt nordlys i dele af Norge og Sverige.
Her kan man følge solstormenes ankomst (eksternt link)
Den første solstorm er vurderet til at ramme Jorden ved 2-tiden natten til fredag, mens den anden rammer sidst på eftermiddagen fredag, og ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er der også mulighed for, at nordlyset bliver synligt i Danmark.
”Der er en lille chance for nordlys allerede natten til fredag, men det bedste bud er natten til lørdag,” lyder meldingen på DMI’s hjemmeside.
Kraftigt lys fra Månen belaster imidlertid chancerne for at se det smukke lys, lyder meldingen.
For at få muligheden for at se eventuelt nordlys, skal man stille sig et sted, hvor der er så mørkt som overhovedet muligt og med en fri og mørk nordlig horisont.
At se nordlys i Danmark fra bymæssig bebyggelse er imidlertid normalt umuligt på grund af lysforureningen, oplyser DMI.
Voldsomme eksplosioner i Solens atmosfære har tidligere udløst magnetisk uvejr, der blandt andet har påvirket radiokommunikationen.
Effekten af et udbrud kan ofte mærkes på Jorden efter et par døgns forløb, hvor kortbølgekommunikationen forstyrres.
Mindre solstorme er forholdsvis almindelige og uskadelige.
Kraftige solstorme kan omvendt forstyrre satelitter og radiosignaler i flere måneder, og der har været eksempler på, at transformatorstationer og kraftværker er sat ud af drift.
I 1859 blev Jorden ramt af den kraftigste solstorm i flere århundreder. Dengang var konsekvensen, at telegramforsendelserne blev lukket i flere dage, fordi solens ladede partikler inducerede elektriske spændinger og satte flere telegraf-kontorer i brand.
Nasa frygter, at en lignende solstorm en dag vil få katastrofale konsekvenser, da det kan betyde, at verdens byer må klare sig uden strøm i flere måneder.
Så galt går det dog ikke i nat. De aktuelle solstorme er nemlig ifølge eksperterne slet ikke blandt de kraftigste.
De mikroskopiske partikler fra stormene er primært et problem for vores moderne teknologi. Partiklerne er radioaktive, men de udgør ikke et sundhedsproblem for mennesker på Jorden.