Volden eksploderer i Gaza

Konfrontation: 13 israelske soldater og mindst 60 palæstinensere er dræbt under de hidtil hårdeste kampe.

Artiklens øverste billede
Gazas hårdt prøvede civile blev igen fanget i krydsilden mellem Israel og Hamas. Beskydningen blev søndag så voldsom, at ambulancer opgav at komme sårede til undsætning, og mange tog derfor skæbnen i egen hånd og flygtede til fods gennem udbombede gader. Foto: Hatem Moussa/AP

TEL AVIV

Søndag blev den hidtil blodigste dag i den 13 dage lange krig mellem Israel og Hamas. Men det bliver næppe den sidste. Selv om Israel mistede 13 soldater – det største antal på et døgn siden krigen mod Hizbollah i 2006 – og 87 palæstinensere blev dræbt, er der ingen udsigt til, at blodbadet stopper foreløbig.

I begge lejre synes lederne overbeviste om, at man har mere at vinde end at tabe ved at intensivere krigen.

De voldsomme kampe blev udløst, da en israelsk mandskabsvogn kl. 1 søndag morgen faldt i et bagholdsangreb i Gaza Bys Shejaja-kvarter, der grænser op til Israel. Syv soldater fra eliteenheden Golani blev dræbt på stedet, da en panserværnsgranat slog ind i deres køretøj. Ifølge israelere blev granaten affyret fra en boligblok. Herefter fulgte en regn af maskingeværild, der kostede yderligere to soldater livet, og de mest voldsomme kampe fra hus til hus, som den israelsk-palæstinensiske konflikt har oplevet i mere end et årti.

I alt 18 israelske soldater er blevet dræbt og over 50 såret, siden offensiven mod Hamas blev udvidet til landjorden torsdag. De hellige krigere har gjort deres hjemmearbejde.

Mareridt eller ønskedrøm

At føre krig i Gazas tætte bykerner er enhver israelsk soldats værste mareridt – og Hamas’ ønskedrøm. Her er israelernes overlegne ildkraft kun en begrænset fordel. Her er Hamas på hjemmebane og kan forberede bombefælder og miner.

Som enhver anden guerilla kan Hamas bruge civilbefolkningen som skjold og skjulested. Man kan affyre panserværnsgranater fra boligblokke for derefter at forsvinde ned i tunneller. Hamas’ militære gren, Izzedine al-Kassam-brigaderne, siger at de brugte landminer og vejsidebomber mod de israelske kampvogne og mandskabsvogne.

»Da vi rykkede ind i Shejaja, blev vi mødt med panserværnsraketter, raketdrevne granater og omfattende ild fra tunge våben mod vores styrker fra husene og de omkringliggende bygninger,« sagde oberstløjtnant Peter Lerner, en talsmand for den israelske hær.

Efter i ugevis forgæves at have forsøgt at dræbe israelske soldater og civile med raketter er det lykkedes at komme 13 israelere til livs på et enkelt døgn. En kæmpe propagandasejr for Hamas. Kun to civile er blevet dræbt af de mange raketter, der er blevet affyret mod Israel.

Men det var ikke kun Hamas’ hellige krigere, der kom til at betale prisen for denne ”sejr”.

Som altid måtte Gazas hårdt prøvede civile yde det største bidrag. Snart regnede artillerigranater og missiler ned over bydelen. Huse blev forvandlet til dødsfælder i krydsilden. Når det handler om at redde deres kammeraters liv, tøver de færreste soldater med at trykke på aftrækkeren. Israelere er ingen undtagelse.

Ambulancer gav op

Beskydningen blev så voldsom, at ambulancerne måtte opgive at komme de sårede og døende til undsætning. Efter forgæves opkald til alarmcentralen ringede flere desperate indbyggere til israelske radiostationers talkshows for at råbe om hjælp.

Efter at have ventet i timevis på hjælp, der aldrig kom, tog mange familier skæbnen og deres børn i hænderne og flygtede til fods gennem udbombede gader, der ifølge øjenvidner flød med lig.

Dækket af støv, der som sne dalede ned fra de pulveriserede gasbetonbygninger, og rystede af granatchok flygtede de grå spøgelser.

En korrespondent mødte en kvinde, der skreg til himlen og spurgte, hvordan Gud kunne lade dette ske.

En mand havde set sin far dø. Om de øvrige familiemedlemmer var i live, vidste han ikke.

Søndag morgen væltede de døde og sårede ind på Shifa-hospitalet i Gaza By. Ifølge hospitalet er mindst 87 palæstinensere blevet dræbt, heraf 17 børn, 14 kvinder og 4 ældre. Mindst 400 er såret.

Søndag accepterede Israel en to timers lokal våbenhvile for at give redningsmandskab mulighed for at evakuere de døde og sårede. Men våbenhvilen brød sammen allerede få minutter senere.

For intet tyder på, at Hamas er ved at hejse det hvide flag fra dets netværk af armerede bunkere. De døde palæstinensere er ligesom de døde israelere en propagandasejr for Hamas.

Billeder af lemlæstede børn kan hurtigt få verdensopinionen til at glemme, at det var Hamas, der udløste krigen ved at bryde våbenhvilen fra 2012.

Ny doktrin: Hamas må væk

Hidtil har landoperationen fokuseret på grænseområder langs grænsen til Israel. Men det kan være ved at ændre sig.

Israel har kun haft ét krigsmål fra begyndelsen: At standse den raketregn, der har terroriseret landets befolkning de seneste uger. Spørgsmålet er hvordan.

Hidtil har doktrinen blandt mange beslutningstagere været, at det gjaldt om at tildele Hamas en lektion med missiler og raketter. En på hattepulden skulle få islamisterne til at stikke piben og raketaffyringsramperne ind. I hvert fald for en periode. Planen om at udradere Israel og erstatte den jødiske stat med en islamisk ville ganske vist ikke blive opgivet, kun udskudt. Og måske ville våbenhvilen kun vare ved et år eller to. Men Israel ville have fred så længe.

Men efter at have forsøgt både forhandlinger gennem Egypten og afskrækkelse gennem bombeangreb synes stadig flere i det israelske sikkerhedsetablissement at være kommet til den konklusion, at Israel ikke får fred for raketterne, før Hamas er bragt helt i knæ eller ligefrem væltet fra magten.

Og det kan komme til at koste mange flere døde. Både israelere og palæstinensere.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.