Annonce
Europa

Militante miljøaktivister flokkes til Færøerne

Hundreder af udenlandske aktivister vil forpurre blodige grindedrab. Dansk politi er klar med beredskab.

Det ser voldsomt ud, når de traditionsrige grindedrab finder sted i udvalgte fjorde på Færøerne. Foto: Per Folkver

Los Angeles

Aktivister fra den kontroversielle militante miljøorganisation Sea Shepherd Conservation Society (SSCS) har meldt deres ankomst på Færøerne i forbindelse med dette års grindedrab på de nordatlantiske øer.

Ifølge hjemmesiden Nature World News vil godt 500 frivillige ”patruljere” til vands og til lands fra midten af juni til oktober i et forsøg på at stoppe den traditionsrige begivenhed.

Tilbagevendende begivenhed

Grindehvaler, som er almindelige omkring Færøerne og optræder i større eller mindre flokke, har i mange år været genstand for de omdiskuterede grindedrab.

Seancen finder kun sted i godkendte fjorde, hvor dyrene drives helt op på kysten.

Her slagtes de med et stik gennem ryghvirvlen af særligt uddannede folk. Derved sikres det, at dyrene ikke lider, selvom det ser blodigt ud.

Men det er fortsat for en alt for barbarisk metode, mener Sea Shepherd, som er bedst kendt for voldelige aktioner mod japanske hvalfangere i Det Arktiske Ocean.

"Vi vil gribe ind og blande os"

Et fartøj tilhørende organisationen er til stede på Færøerne, og kampagneleder Scott West har meddelt, at man aktivt vil blande sig i begivenheden.

”De frivillige på landjorden vil overvåge alle strande, så vi øjeblikkeligt ved, hvornår grindedrabene finder sted. Og vi vil gribe ind og blande os,” sagde Scott West ved en tv-transmitteret presseseance på havnekajen i Tórshavn.

Den udenlandske tilstrømning vækker dog ikke begejstring på de vindblæste øer, som har udstrakt hjemmestyre i rigsfællesskab med Danmark.

Over 3.000 færinger har tilmeldt sig en Facebook-gruppe, som vil forbyde She Shepherd-aktivisternes adgang til Færøerne.

En anden gruppe, Stop She Shepherd Violence, har over 4.000 medlemmer, hvoraf hovedparten ligeledes er færinger.

Dansk politichef: Vi kan håndtere det

Tirsdag aften medvirkede Peter Thaysen, den danske chefpolitiinspektør på Færøerne, i en tv-debat om sagen i nyhedsprogrammet ”Dagur og Vika” hos Kringsvarp Føroya, som er den nationale færøske tv- og radiostation.

Her forsikrede han, at myndighederne er klar med et beredskab, hvis aktionerne bevæger sig udenfor lovens rammer.

”Vi har planlagt det her over længere tid. Vi har siden september sidste år været klar over, at noget skulle ske her i år. Vi har også i efterretningsbilledet kunne følge slagets gang, så vi har planer, der kan stoppe det i vandet og til lands,” sagde han.

Peter Thaysen forklarede endvidere, at politiet har holdt møder med organisationen, som tilsyneladende har lovet myndighederne, at den vil afvikle en politisk kampagne med fredelige midler.

Færøsk skepsis

John William Joensen, bladchef for Norðlýsinum, en lokalavis i Færøernes næststørste by Klaksvik, er dog ikke tryg ved situationen og mener, at det Sea Shepherds trusler allerede har intimideret lokalsamfundet.

”Vi har allerede set i dag, at flere lokale har givet efter og sagt, at det er bedre, at vi slet ikke dræber grindehvaler,” sagde han i debatten med den danske politichef og tilføjede senere:

”Jeg ved ikke, hvordan politimesteren i New York havde reageret, hvis han vidste, at der kom en organisation, som agtede at lave ballade.”

Politiet: Fredelige aktivister

Peter Thaysen understreger, at myndighederne er på vagt, men at man ikke kan stoppe en lovlig demonstration.

”Vi har mulighed for at lave stikprøvekontroller indenfor Schengen-området. Og det gør vi selvfølgelig. De her aktivister, som vi har kendskab til, er både blevet kontrolleret i både politiets registre og i Schengen-systemets registre, så vi på forhånd ved, om der er nogen, der er eftersøgt eller er kendt for voldelig adfærd og lignende,” lyder meldingen.

”De, som indtil videre er kommet, har i hvert fald ikke indikeret overfor os, at der er tale om andet end fredelige aktivister,” tilføjer han.

Organisation: Stop grindedrab

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her