Abortmodstandere får kold skulder i Bruxelles

EU-Kommissionen siger nej til borgerinitiativ, der ville have lovindgreb for retten til liv.

EU-Kommissionen har onsdag sagt nej til en stor gruppe EU-borgeres ønske om at få ny lovgivning, som de mener skulle beskytte retten til liv.

Borgerinitiativet One of Us, der havde samlet over en million underskrifter, ville sikre, at der ikke kan bruges EU-penge på forskning og udviklingsbistand, som indebærer destruktion af menneskefostre.

Det er især relevant for anvendelse af stamceller, som er meget tidlige cellestadier, der kan kodes til at udvikle sig, så de for eksempel kan bruges i behandlingen af en lang række sygdomme.

Kommissionen ser efter at have gransket forslaget og talt det igennem med initiativtagerne ikke grund til at stramme de eksisterende regler.

- Vi har set på borgerinitiativet og givet anmodningen den behørige opmærksomhed. Der er imidlertid en grund til, at medlemsstaterne og Europa-Parlamentet er blevet enige om fortsat at finansiere forskningen på dette område.

- Embryonale stamceller er enestående og har stort potentiale for behandlinger, der kan redde liv, og kliniske forsøg er allerede undervejs.

- Kommissionen vil fortsat håndhæve de strenge etiske regler og begrænsninger, som gælder for EU-finansieret forskning, herunder at vi ikke finansierer ødelæggelsen af embryoner, siger EU-kommissær for videnskab og forskning, Máire Geoghegan-Quinn, i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionen understreger, at der i forvejen er meget snævre grænser for, hvad EU finansierer på området. For eksempel kan man ikke direkte bruge EU-penge til at høste nye stamceller - men man kan godt få støtte til projekter, der anvender stamceller.

Borgerinitiativet One of Us er et af de første forsøg på at benytte en to år gammel mulighed for at give EU's borgere mere direkte indflydelse på, hvad EU skal lovgive om.

Hvis man samler en million underskrifter fra mindst syv EU-lande og i øvrigt opfylder en række andre krav, skal kommissionen overveje et lovindgreb. Men kommissionen er ikke forpligtet til faktisk at komme med indgrebet.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.