Ukrainsk præsident: Vi er i krig med Rusland
En opsigtsvækkende udmelding, mener en ekspert, men ikke en slagkraftig en.
"Vi er i krig med Rusland."
Sådan sagde den midlertidige ukrainske præsident Oleksandr Turchynov i går i et tv-interview med den ukrainske Kanal 5.
Og det er ikke så lidt af en bemærkning fra præsidenten af et land, hvis østlige egne stort set befinder sig i en tilstand af anarki, og som er blevet nødt til at indføre tvungen værnepligt for at sikre, at man kan stille med soldater, hvis det bliver nødvendigt.
Men selv om bemærkningen i det lys virker spektakulær, er den i virkeligheden det modsatte, siger en ekspert, som også påpeger, at den ukrainske regerings retorik generelt ikke matcher de resultater, som foreligger.
Et skuldertræk fra Rusland
"Fra russisk side vil man bare have et skuldertræk til overs for det. For det første er styrkeforholdet så skævt, at man ikke kan forestille sig, at Ukraine på nogen mulig måde kan få det militære overtag. For det andet betragter man ham ikke som en legitim præsident," siger lektor ved Aarhus Universitet med speciale i Østeuropa, Mette Skak, til Jyllands-Posten.
Hun nævner flere forhold, der gør det svært for Ukraines regering at lægge handling bag ordene.
"Det er kommet frem, at ukrainsk politi er så illoyalt, at mange politibetjente åbent støtter Rusland. Samtidig har regeringen indført tvungen værnepligt, hvilket vidner om, at de er nødt til at starte fra bunden med at oprette loyale styrker," siger hun.
Inflation i retorik
Den ukrainske statsmagt er derfor en skygge af sig selv, selv om den aldrig har været særlig stor, siger Mette Skak.
Retorikkens formål er at appellere det internationale samfund om at hjælpe. En bøn, som næppe vil blive besvaret på en fuldt tilfredsstillende måde for de ukrainske myndigheder, mener Mette Skak.
Hvad er hans udtalelser værd, når hans retorik er så hård, og der reelt ikke sker noget?
"Man kan sige, at han nok er kommet til at fortale sig. Han har tidligere sagt, at denne krise er starten på en tredje verdenskrig. Det er en udtalelse, der jager en skræk i livet på os alle sammen, men det er også overdramatisk. Der kommer efter alt at dømme ikke en vestlig militær intervention, og der er nok gået lidt inflation i de hårde, retoriske skyts," siger Mette Skak.