Kina advarer Norge mod Lama-besøg

Norge tøver med at lade en officiel repræsentant møde den tibetanske buddhistiske leder.

Artiklens øverste billede
Repræsentanter for den norske regering tør ikke mødes med Dalai Lama på grund af trusler og et i forvejen anstrengt forhold til Beijing.

Los Angeles

Dalai Lama, den afgående tibetanske åndelige eksilleder, lægger vejen forbi Norge om to uger.

Besøget sker på foranledning af Nobelinstituttet, Den norske Tibetkomité og buddhistsamfundet Karma Tashi Ling. Anledningen er 25-årsjubilæet for tildelingen af Nobels fredspris.

Men nordmændene gør ifølge den kinesiske regering klogt i ikke at lade repræsentanter for Stortinget eller andre officielle myndighedspersoner mødes med buddhistiske leder.

"Normaliseringen vanskeliggøres"

På et pressemøde i Beijing tog en talsmand for Kinas udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters torsdag klart afstand fra Dalai Lamas forestående besøg med en slet skjult trussel til de norske myndigheder.

”Han bør slet ikke rejse rundt i verden,” lød beskeden, som også blev leveret i december, da rejseplanerne blev kendt.

Den kinesiske holdning kommer ikke bag på de norske myndigheder.

”Udspillet fra det kinesiske udenrigsministerium bør ikke overraske nogen. Som jeg sagde i Stortinget, så må vi forvente, at et eventuelt møde mellem de norske myndigheder og Dalai Lama vil vanskeliggøre normaliseringen af det bilaterale forhold mellem Norge og Kina,” sagde udenrigsminister Børge Brende fra regeringspartiet Høyre ifølge nyhedsbureauet NTB onsdag i Stortingets spørgetime.

Anstrengt forhold

Han oplyste samtidig, at der endnu ikke er truffet afgørelse om, hvorvidt en officiel repræsentant for regeringen skal møde den tibetanske leder.

Meget tyder dog på, at det ikke bliver tilfældet.

Stortingspræsident Olemic Thommessen, ligeledes fra det konservative parti Høyre, siger, at man ikke direkte vil nægte tibetaneren at entre hovedindgangen til parlamentsbygningen, men at det ikke er i Norges interesse at iværksætte et møde.

”At møde Dalai Lama nu vil virke unødigt provokerende på Kina i en situation, hvor det er vigtigt for Norge at genoprette en dialog,” siger Thommessen til NTB og henviser til, at forholdet mellem de to lande fortsat er anstrengt.

Lagt på is efter Nobelpris

Beijing lagde Norge på is, efter at den norske Nobelpriskomité i 2010 tildelte den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo Nobels fredspris.

Den kinesiske ledelse var rasende, og i to år ønskede den ikke kontakter med norske regeringsrepræsentanter, mens en lang række planlagte møder blev aflyst uden grund.

Først i november 2012 mødtes Norges daværende statsminister, Jens Stoltenberg, så Kinas Wen Jiabao som et tegn på, at de to lande igen var nogenlunde på talefod.

Lignende sag i Danmark

Også Danmark har tidligere påkaldt sig Beijings vrede i en lignende sag.

Et møde mellem tibetanernes åndelige leder og daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) førte i 2009 til, at kineserne i månedsvis nedfrøs de diplomatisk og politiske forbindelser mellem Danmark og Kina.

Statsministeren modtog Dalai Lama i embedsboligen Marienborg og kaldte mødet ”privat”, men modtagelsen vakte alligevel så stor vrede i Beijing, at der fra kinesisk side blev svaret igen med adskillige aflyste ministerbesøg og andre sanktioner.

Da Dalai Lama to år senere igen besøgte Danmark for at holde foredrag, fik han ikke mulighed for at besøge hverken statsministeren eller udenrigsministeren.

Foragt for amerikanske møder

Ikke alle lande frygter kinesernes vrede og trusler.

Tidligere på året udtrykte Kina eksempelvis harme over Dalai Lamas planlagte møder med præsident Barack Obama og amerikanske kongresmedlemmer i Senatet.

Kina opfordrede ved den lejlighed Washington til at lægge afstand til eksilpolitikeren.

Alle møder blev dog gennemført, selvom den kinesiske regering hidkaldte en repræsentant for den amerikanske ambassade i Beijing for at udtrykke foragt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.