Russiske medier fanget i brug af statister

I et nyhedsindslag var han tysk spion. I et andet var manden en fredelig demonstrant.

Artiklens øverste billede
"Hold op med at lyve" står der på skiltet, som en af demonstranterne til "Marchen for sandhed" viste i går.

Den russiske mediedækning af Ukraine-krisen har problemer med troværdigheden. Både i dag og i går har russere i tusindvis været på gaden for at demonstrere mod, hvad de opfatter som en ensidig dækning af Ukraine-krisen.

Og nu kan der efter alt at dømme tilføjes en plet på de russiske tv-stationers journalistiske ære. Tv-stationerne ser nemlig ud til at manipulere med kilder.

Det skriver den ukrainske side Newsru.ua, som påpeger, at den samme mand er brugt i to vidt forskellige roller som kilde i nyhedsindslag.

Både tysk spion og fredelig russer

I et nyhedsindslag på den russiske tv-kanal Rossija 1 interviewer journalisten en fredelig russisksindet indbygger i den østukrainske by, Nikolajev, som gerne vil vise sin utilfredshed med den siddende regering.

Senere bliver, hvad der i høj grad ligner den samme mand, igen interviewet i nyhederne, denne gang på kanalen NTV.

Her har han dog skiftet karakter, og optræder som tysk spion, der har været med til at opildne oprørerne på Maidan-pladsen og bl.a. har finansieret indkøb af militært udstyr for 500.000 euro til den ukrainske nationalistiske gruppe "Højre Sektor".

Lektor ved Aarhus Universitet med speciale i Østeuropæiske forhold, Mette Skak, har læst om uoverensstemmelsen og påpeger, at "der er en slående lighed mellem den person, der er afbilledet på de to videoer," og at de russiske mediers manipulation med sandheden ikke overrasker hende.

Grumset logik

"Sagen er, at det ikke er så nem en sag at oppiske den samme stemning blandt russerne, som det var på Krim. Situationens lidt mere grumsede logik kan få Rusland til at bruge de her lyssky metoder," siger Mette Skak til Jyllands-Posten.

Af andre lyssky metoder kan nævnes den stærke mistanke om, at der findes flere forklædte russiske soldater blandt de prorussiske oprørere, som i disse dage gør oprør mod den ukrainske regering i det østlige Ukraine.

"Det er alt sammen en del af Putins politiske plan. Og han mener, at de her metoder er berettiget, fordi Vesten heller ikke har spillet et rent spil," siger hun og uddyber:

"At Janukovitj røg ud af billedet betragter man som et vestligt orkestreret kup. Det vil man ikke finde sig i. Samtidig er man godt klar over, at man skal holde igen med en egentlig militær invasion, for det kan risikere at vende folkestemningen. I stedet bruger man så nogle andre metoder."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen