Præsident varsler østukrainske valg og går til angreb

Befolkningen i det østlige Ukraine kan se frem mod en folkeafstemning samtidig med præsidentvalget i maj.

Artiklens øverste billede
Tidligere stemte et klart flertal af indbyggerne på krim-halvøen for tilslutning til Rusland.

Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, kommer mandag formiddag de vrede prorussiske demonstranter i det østlige Ukraine i møde.

Således signalerer han nu, at overgangsregeringen i Kijev vil støtte en national folkeafstemning om at ændre den tidligere sovjetrepublik til en føderation, der vil sikre vide beføjelser til det stærkt russiskvenlige øst.

En sådan folkeafstemning kunne blive afholdt i forbindelse med præsidentvalget 25. maj.

- Vi er ikke imod afholdelsen af en national folkeafstemning, siger Oleksandr Turtjynov i en tv-transmitteret tale til et parlamentsudvalg.

Har krævet afstemninger

Demonstranterne i øst har krævet lokale folkeafstemninger om enten mere lokal selvbestemmelse eller muligheden for at slutte sig til Rusland, ligesom det har været tilfældet med halvøen Krim ved Sortehavet, og nu ser deres ønske altså delvist ud til at blive opfyldt.

Oleksandr Turtjynov understreger, at han ikke er i tvivl om, at et flertal af ukrainerne vil støtte et uafhængigt, demokratisk og samlet Ukraine.

Udmeldingen fra præsidenten betyder imidlertid ikke, at aktivisterne vil få fred i det østlige Ukraine, hvor de i de seneste dage har besat en række offentlige bygninger i flere byer.

Hæren vil blive sat ind

Således fastslår Turtjynov, at hæren nu vil blive sat ind mod aktivisterne, der ikke har fulgt præsidentens opfordring om at rømme de besatte bygninger og aflevere deres våben i byer som Lugansk og Donetsk.

Den fungerende regering i hovedstaden har advaret om, at aktivisterne vil blive mødt af en "fuldskala antiterror-operation", hvis de ikke efterlevede ønsket inden mandag klokken otte.

Demonstranterne ser imidlertid ud til at forblive på deres poster i de besatte bygninger.

350 soldater indkaldt

Indenrigsministeriet i Kijev har mandag morgen indkaldt 350 soldater af reserven, der vil blive sendt til det østlige Ukraine.

Allerede i løbet af mandagen skal de ifølge ministeriet gå i gang med såkaldte kontrolopgaver i Slavjansk-området cirka 150 kilometer fra grænsen til Rusland.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen