Prorussiske aktivister holder stand efter frist er udløbet

Ultimatum til prorussiske aktivister er udløbet. Ukraine har indkaldt 350 soldater af reserven.

Artiklens øverste billede
En maskeret pro-russisk aktivist står ved en besat bygning i Donetsk i Ukraine. På banneret står: "Republikken Donetsk".

Netop som et ultimatum til prorussiske aktivister er udløbet, har indenrigsministeriet i Kijev mandag indkaldt 350 soldater af reserven, der som medlemmer af en nydannet nationalgarde vil blive sendt til det uroplagede østlige Ukraine.

Allerede i løbet af mandagen skal de ifølge ministeriet gå i gang med såkaldte kontrolopgaver i Slavjansk-området i Donetsk-regionen cirka 150 kilometer fra grænsen til Rusland.

Spiller med musklerne

Ukrainske iagttagere opfatter dog ikke udstationeringen som en forberedelse til regulære kampe, men snarere som udtryk for, at den ukrainske overgangsregering spiller med musklerne som svar på de militante demonstrationer i byer som Slavjansk og Donetsk.

I Slavjansk, godt 600 kilometer fra hovedstaden, holder prorussiske demonstranter fortsat en række offentlige bygninger besat samtidig med, at de hævder at have taget kontrol over byen, hvor mindst to personer søndag blev dræbt i blodige sammenstød.

Antiterror-operation

Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, har truet med at iværksætte en "fuldskala antiterror-operation" i det østlige Ukraine, hvis ikke demonstranterne inden klokken otte dansk tid rømmer bygningerne og nedlægger våbnene.

- Ukrainske heltes blod er blevet udgydt i en krig, der udkæmpes af Rusland i Ukraine, sagde præsidenten søndag i en tv-tale.

- Vi vil ikke lade Rusland gentage scenariet fra Krim i de østlige regioner af landet, lød det i tv-talen fra den fungerende præsident med henvisning til Ruslands annektering af halvøen Krim.

Men selv om fristen nu er udløbet, er der intet, der tyder på, at de militante aktivister og demonstranter er indstillet på at rømme bygningerne.

Giver USA skylden

Mens Ukraines overgangsregering beskylder Rusland for at stå bag urolighederne, giver landets afsatte, flygtede præsident, Viktor Janukovitj, USA skylden.

Han anklager CIA's chef, John Brennan, for at have været på et hemmeligt besøg i Kijev for at anstifte den "illegale regering" til vold, lød det søndag fra ekspræsidenten ved et pressemøde i den russiske by Rostov na Don.

/ritzau/dpa

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen