Politikere i kor: Rusland står bag

Mens adskillige ukrainske byer oplever overtagelser af "bevæbnede mænd," er politikere ikke i tvivl: Russerne står bag.

Artiklens øverste billede
Det er mænd som disse, flere politikere og iagttagere mener må være russiske soldater i "forklædning."

I adskillige dage har bevæbnede mænd uden noget tydeligt tilhørsforhold besat administrationsbygninger i østukrainske byer som Donetsk, Lugansk og Slaviansk.

De seneste meldinger fra netop Slaviansk går på, at der er flere dræbte som følge af ukrainske sikkerhedsstyrkers forsøg på at generobre byens politistation, ligesom byens borgmester i al hast skal have forladt byen.

Og i løbet af søndagen har flere internationale politikere og iagttagere meldt ud, at den tilsyneladende koordinerede overtagelse af offentlige bygninger de seneste dage virker til at være orkestreret af Rusland.

Krim om igen

Flere sammenligner det med situationen på Krim, der for få uger siden blev overtaget på meget lignende måde af bevæbnede mænd uden tydeligt tilhørsforhold og gradstegn på deres ellers ens uniformer. Dengang var der almen enighed om, at styrkerne reelt var russiske, og halvøen er da også siden praktisk taget blevet optaget i Rusland.

Nu mener flere, at det samme kan være ved at ske i de østukrainske byer.

Dette billede viser ifølge AP svært bevæbnede prorussiske aktivister i færd med at indtage politistationen i den østukrainske by Kramatorsk.

USAs udenrigsminister, John Kerry, udtrykte lørdag "stærk bekymring over, at angrebene fra bevæbnede militante i det østlige Ukraine er orkestrerede og synkroniserede i stil med tidligere angreb i det østlige Ukraine og på Krim," som en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium udtrykker det ifølge CNN.

Nato: Russiske våben og uniformer

Også det britiske udenrigsministerium udtrykker søndag, at det er svært ikke at gå ud fra, at Rusland står bag, så længe der ikke kommer en utvetydig melding om det modsatte fra Moskva. Det skriver BBC.

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, ser også en sammenhæng mellem de bevæbnede aktivister i det østlige Ukraine og russiske styrker.

"Jeg er ekstremt bekymret over den yderligere eskalering af spændingerne i det østlige Ukraine. Vi er vidne til en samordnet voldskampagne udført af prorussiske separatister med det mål at destabilisere Ukraine som en suveræn stat. Gensynet med mænd med russiske specialvåben og ens uniformer uden gradstegn, som tidligere blev båret af russiske tropper under Rusland ulovlige og illegitime overtagelse af Krim, er en alvorlig udvikling," har Fogh Rasmussen søndag udtalt ifølge Nato.

Russiske kendetegn

Også den nuværende ukrainske regering beskylder Rusland for at stå bag de seneste dages besættelser og kalder det for en "aggressiv handling."

Flere iagttagere mener også, at det scenarie, der udspiller sig i det østlige Ukraine har tydelige russiske kendetegn. En af dem er The Economists korrespondent Tim Judah, der befinder sig i Donetsk og rapporterer om situationen dér:

Ikke alle de bevæbnede mænd er klædt i helt ens uniformer. Her er det ukendte mænd med våben i byen Slaviansk fotograferet søndag.

"Ingen tropper har krydset grænsen i en konventionel militær betydning, men det der nu sker i hele det østlige Ukraine, inklusive besættelsen af indenrigsministeriets bygning i Donetsk, virker koordineret og har kendetegn af en russisk militæroperation," skriver Tim Judah og lister nogle eksempler op:

Mænd i uniformer uden gradstegn eller symboler, der indikerer deres tilhørsforhold. Vejspærringer, der dukker op rundt omkring. Det faktum, at styrkerne bemægtiger sig hovedveje.

Norsk ekspert: Sandsynligt Rusland står bag

Også en norsk ekspert i militære forhold mener, at meget tyder på, at Rusland har en finger med i spillet i forhold til de aktuelle uroligheder i landet.

Tor Bukkvoll fra Forsvarets Forskningsinstitutt siger til Ritzau:

"Jeg ved ikke, hvor uafhængige demonstranterne er af Rusland. Selv om vi ikke har uigendrivelige beviser for, at Rusland står bag, så er det sandsynligt, at russerne har en finger med i spillet."

"Russerne demonstrerer deres magt"

Ifølge Tor Bukkvoll kan det hele handle om, at russerne vil markere sig over for ukrainerne, mere end de rent faktisk vil erobre østukrainske områder:

"Frem til forrige weekend, så det ud til, at der var ved at falde ro på i den østlige del af landet, men nu har det ændret sig markant. Sandsynligvis er det et ønske om at demonstrere magt, der ligge bag, og ikke at erobre land," siger Tor Bukkvoll og fortsætter:

"17. april skal Rusland forhandle med Ukraine. På det tidspunkt ønsker russerne en så stærk forhandlingsposition som mulig, og de vil for alt i verden undgå, at ukrainerne integrerer sig vestover."

Rusland har ikke kommenteret de seneste beskyldninger men forbeholder sig retten til at gribe ind i Ukraine, hvis landet mener, at russiske mindretal i landet er truet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen