Bildt: Rusland er blevet en uberegnelig magt

Sveriges udenrigsminister mener det for længst er holdt op med at give mening at kalde Rusland EU's partner.

Artiklens øverste billede

Europas anspændte forhold til Rusland, som er udløst af situationen omkring Ukraine og Krim, kommer ifølge Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, formentlig til at vare flere år endnu.

- Vi har i øst en voksende russisk magt, som er på grænsen til at handle efter hævnmotiver. Det stiller selvfølgelig helt nye krav til vores politik fremover.

- Der sker det, at Rusland er blevet en uberegnelig magt. Vi kommer til at have tålmodighed i meget lang tid. Det kommer til at blive afgjort over de nærmeste tre-fire-fem år.

- Kreml (den russiske ledelse, red.) har sine politiske målsætninger med hele Ukraine. Krim var bare åbningen, siger Bildt fredag forud for et uformelt møde i Athen blandt EU-landenes udenrigsministre.

Forkert ordvalg

Den svenske udenrigsminister mener, at det ikke længere giver mening at tale om, at EU har et strategisk partnerskab med Rusland.

- Det er et forkert ordvalg.

- Vi stræbte efter et partnerskab for en modernisering af Rusland. Men Rusland har valgt at gå en anden vej. Det bremser og begrænser Ruslands modernisering, og sætter efter min mening også en stopper for et partnerskab, siger Bildt.

Må hjælpe Ukraine

Frem for at tale om yderligere sanktioner mod Rusland mener den svenske udenrigsminister, at man nu må fokusere på, hvad EU gør for at hjælpe Ukraine.

Mens det ifølge Carl Bildt ikke giver meget mening at tale om, hvorvidt man skal skrive EU's oprindelige partnerskabsaftale med Rusland fra 1994 helt om.

- Jamen de har jo skrevet dokumenterne om. Og det er sket gradvist, siger Bildt og mindes, at han selv som svensk statsminister på Korfu skrev under på Sveriges EU-medlemskab, samtidig med at Ruslands præsident Boris Jeltsin skrev under med EU.

- Jeg mindes den middag, vi havde den aften mellem Jeltsin og de europæiske ledere - Mitterrand, Kohl, Delors. Der var en ånd mellem EU og Rusland, som vi dårligt kan forestille os i dag. I dag er det helt anderledes, siger Bildt.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.