Ukraine: Janukovitj ledte drab på demonstranter

12 politifolk fra specialenhed mistænkes for massemord, siger den ukrainske chefanklager.

Artiklens øverste billede
Over 100 blev dræbt under urolighederne. De fleste blev dræbt af skud, der var affyret af snigskytter i Kievs gader i dagene op til den 21. februar, hvor præsident Janukovitj valgte at flygte til Rusland.

Drabene på modstandere af Ukraines tidligere regering skete "under direkte ledelse" af den fordrevne præsident Viktor Janukovitj.

Det siger den ukrainske indenrigsminister, Arsen Avakov, og landets sikkerhedschef, Valentyn Nalyvajtjenko.

- Den tidligere regering i landet gav den kriminelle ordre, og et meget stort antal led i "kødhakkemaskinen", siger Avakov.

Over 100 dræbt

Nogle timer forinden meddelte den offentlige anklagemyndighed, at 12 medlemmer af den nu opløste ukrainske politistyrke "Berkut" er anholdt og sigtet for at have skudt og dræbt fredelige demonstranter i Kiev.

Over 100 blev dræbt under urolighederne. De fleste blev dræbt af skud, der var affyret af snigskytter i Kievs gader i dagene op til den 21. februar, hvor præsident Janukovitj valgte at flygte til Rusland.

- Her til morgen er 12 mennesker blevet anholdt, alle mistænkt for massemord på Institutska-gaden, sagde en talsmand for anklagemyndigheden.

Den fungerende chefanklager, general Oleh Makhnitskij, siger, at de anholdte var medlem af en særlig gruppe inden for Berkut, der gik under betegnelsen Den Sorte Enhed.

Ukendt hensigt med sprængstof

- Politiofficererne i denne gruppe var trænet til specialoperationer, herunder drab på mennesker. De var under opsyn af præsidentens administration, siger han til det ukrainske nyhedsbureau Interfax.

Ifølge sikkerhedschefen Nalyvajtjenko befandt der sig russere, som ikke er identificeret, i den ukrainske efterretningstjenestes bygning under protesterne mod Janukovitjs styre.

Han siger samtidig, at fly lastet med 5,1 ton russisk-fremstillet sprængstof og andre materialer den 20. februar landede på en flybase nær Kiev. Flyet var lettet fra Tjkalovsk i Rusland.

Han forklarer ikke, hvad der var den formodede hensigt med sprængstoffet.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen