Kunstnere og turister skal have lettere adgang til EU

EU-Kommissionen foreslår lempede visumregler for hyppige og velkomne gæster i Schengenområdet.

De 26 europæiske lande i Schengen-området kunne ifølge EU-Kommissionen få 1000 milliarder kroner mere ind i turistindtægter over de næste fem år, hvis ikke det var så svært og besværligt for udlændinge at komme ind.

Derfor foreslår kommissionen tirsdag at lempe Schengens visumregler, så især turister og kunstnere på turné får nemmere ved at søge og få visum.

EU's industrikommissær, Antonio Tajani, betegner i en pressemeddelelse turistindustrien som "Europas vækstmotor", som under den økonomiske krise har været den europæiske økonomiske stærkeste bastion.

- Vores forslag vil hjælpe den europæiske turistindustri på et tidspunkt, hvor den internationale konkurrence bliver stadig skrappere, og hvor stadig flere lande ser turismen som en vækstmulighed.

Højst 10 dage

- De nye visumregler er svaret på den udfordring, siger Tajani.

Hans og indenrigskommissær Cecilia Malmströms fælles forslag lægger blandt andet op til, at det som udgangspunkt højst skal tage 10 mod nu 15 dage at få visum til Schengen.

Samtidig skal der åbnes for to nye typer visum. Dels et flerårigt visum for folk, der rejser hyppigt ind i EU.

Og dels et såkaldt "tour visum", som skal gøre livet nemmere for blandt andre turister på lang rundrejse i flere lande og optrædende på lang Europa-turné, som i øjeblikket kun kan være i Schengen i 90 dage, før de må rejse ud og søge nyt visum udefra.

Ikke noget gebyr

Reglerne for den medfølgende dokumentation skal også forenkles, der skal ikke være noget visumgebyr for børn, og det skal være lettere at søge visum fra hele verden - selv fra steder, hvor ikke alle EU-lande har ambassader.

Kommissionen citerer i sin begrundelse blandt andet en klage fra en dansk-usbekisk familie. Den usbekiske del af familien er i øjeblikket nødt til at rejse til den danske ambassade i Moskva og vente nogle uger dér, før de kan få visa til Danmark.

Forslaget skal behandles af EU-Parlamentet og EU's medlemslande, før det kan blive til lov, hvilket tidligst ventes at kunne ske til næste år.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen