Internationale forfattere er bekymret for tyrkeres ytringsfrihed

71 forfattere forsøger via åbent brev at bekæmpe lukning af sociale medier i Tyrkiet.

Artiklens øverste billede
Tyrkiets premierminister Recep Tayyip Erdogan.

I et åbent brev udtrykker 71 forfattere bekymring over truslerne mod ytringsfriheden i Tyrkiet.

Forfatterne, under foreningen Pen International, tæller navne som Salman Rushdie, Karl Ove Knausgård og Günter Wallraff og en række andre internationale forfattere. Men listen domineres af tyrkiske forfattere, heriblandt Nobel-prisvinderen Orhan Pamuk.

Forfatterne opfordrer til større ytringsfrihed i Tyrkiet, efter at landet har blokeret Twitter og YouTube. Forfatterne opfordrer de tyrkiske myndigheder til at respektere ytringsfriheden, som en universel og grundlæggende menneskeret samt til at skabe et miljø, hvor alle borgere har mulighed for at udtrykke sig frit uden frygt for censur eller straf.

Ny internetlov

Men det åbne brev kommer ikke kun som en reaktion på den seneste tids blokeringer på nettet, men også som en reaktion på Pen Internationals nylige offentliggjorte rapport The Gezi Park Protester, der kigger på indvirkningerne på ytringsfriheden i Tyrkiet. Rapporten dokumenterer påstande om krænkelser af menneskerettighederne under sidste års protester i Tyrkiet i forhold til ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og pressefrihed.

Men i februar i år vedtog det tyrkiske parlament også en ny internetlov, som giver Tyrkiets telemyndighder næsten ubegrænset magt til at stramme kontrollen med internettet.

Og i sidste uge annoncerede Tyrkiet et forbud mod Twitter forud for lokalvalgene d. 30. marts. Siden har Tyrkiets regerings også nedlagt forbud mod YouTube.

"Demokrati handler om rummelighed"

"Tyrkiets politikere er nødt til at forstå, at demokrati ikke kun handler om at få et flertal af stemmer i valgurnerne. Demokrati er en kultur af rummelighed, åbenhed, menneskerettigheder og ytringsfrihed for hver og en, uanset uanset hvilken part de måtte have stemt for. Det er realiseringen af ​​selve kernen i demokratiet, der mangler i dagens Tyrkiet," siger den tyrkiske forfatter Elif Shafak.

Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, har sagt, at en lækage af optagelser af en hemmelig samtale mellem landets efterretningschef og flere tyrkiske toppolitikere og sikkerhedschefer er et led i et politisk komplot forud for søndagens lokalvalg.

Optagelserne er blevet lagt ud på YouTube, som efterfølgende blev blokeret af myndighederne. I samtalen drøfter efterretningschefen mulighederne for tyrkiske militæroperationer i Syrien.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen