Timosjenko vil være præsident

Ukraines tidligere premierminister meddelte torsdag sit kandidatur i afgørende valg. Demonstranter støtte hende ikke. Hun repræsenterer det gamle system, lyder det.

Artiklens øverste billede
Julia Timosjenko, der er født i den østlige del af Ukraine, stiller op til præsidentvalget, men hun spås ikke store chancer for at vinde. Foto: Emilio Morenatti/AP

KIEV/BRUXELLES

Hun blev en gang set som et håb om en bedre fremtid, og det håber hun at blive igen.

Ukraines tidligere premierminister Julia Timosjenko meldte sig torsdag ind i kapløbet om at blive landets næste præsident frem til valget den 25. maj.

Det sker blot en måned efter, at hun blev løsladt fra fængslet for en dom om misbrug af offentlige midler, som hendes ærkefjende, den nu flygtede ekspræsident Viktor Janukovitj, fik hende dømt for. Og det forsøger den 53-årige dygtige taler og to gange premierminister at bruge til sin fordel.

»De to et halvt år, jeg tilbragte i fængsel, var to et halvt år med terror og tortur. Jeg følte på min egen krop, hvordan loven opererer,« sagde hun ved et møde torsdag.

Her lovede hun at bruge posten til at reformere retssystemet og rydde op i korruption, så Ukraine kan transformeres til et sandt demokrati fra det nuværende oligarki, hvor mindre end 1 pct. af befolkningen sidder på de fleste af landets ressourcer.

Fjende nr. 1

Hun svingede også den verbale kølle mod Ruslands præsident, Vladimir Putin, som hun kaldte en aggressor og landets fjende nr. 1, men som hun erkendte, at Ukraine i dag ikke har den militære kapacitet til at kæmpe imod.

Timosjenkos kandidatur har været ventet; især efter en tv-optræden for nylig, hvor hun blev grillet af politiske eksperter og journalister, men alligevel formåede at gøre et positivt indtryk hos 84 pct. af de seere, der deltog i en meningsmåling samtidig med udsendelsen.

Hendes popularitet er dog ikke ubetinget. Da hun efter sin løsladelse dukkede op på Uafhængighedspladsen under urolighederne i februar, fik hun en blandet modtagelse, fortæller personer fra den hårde kerne af aktivister, der stadig camperer nær pladsen.

»Vi har set, hvordan det gik sidste gang, så jeg tror ikke, hun kan vinde. Jeg kommer ikke til at støtte hende,« siger en ung camouflageklædt vagt, Vitalij fra Kiev, der som så mange andre her ikke vil give sit efternavn.

Dmitro Shulga, leder af det europæiske program ved tænketanken International Renaissance Foundation, der er støttet af milliardæren George Soros, mener, at Timosjenkos kandidatur ikke vil få væsentlig betydning, fordi det oprindelige opgør var vendt mod den politiske kultur, som hun repræsenterer.

»Situationen på Maidan opstod, fordi folk var klar over, at korruptionen havde nået et niveau, der var fuldstændig uudholdeligt. De vidste, at hvis der ikke kom forandring, ville de og deres børn ikke have noget håb. Det forstod Janukovitj også, og det er baggrunden for hans flugt. Det havde intet med Rusland eller modstand mod Rusland at gøre,« siger han.

Chokoladekongen fører

Måske i erkendelse af, at hendes chancer for at vinde er små, sagde Timosjenko ved pressebriefingen også, at hun vil støtte Petro Porosjenko, hvis han vinder præsidentopgøret. Den rige forretningsmand, der er kendt som chokolade-kongen, fører i øjeblikket stort i meningsmålingerne med opbakning fra næsten en fjerdedel af vælgerne.

Kandidaterne tæller også den tidligere mesterbokser Vitalij Klitsjko, lederen Mikhalo Dobkin af den regionale administration i Kharkov i det østlige Ukraine samt Dmitro Jarosh, leder af den ultranationalistiske gruppe Højre Sektor, som under demonstrationerne stod i forreste række til at gå op mod politiets vold.

USA og europæiske lande håber, at valget vil øge stabiliteten ved at give Ukraine en regering, som både det østlige og vestlige Ukraine har tiltro til. Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjinov, opfordrede onsdag til, at alle kandidater fører en »ren, ærlig og åben valgkampagne« frem til maj.

Timosjenko stillede også op ved præsidentvalget i 2010, men tabte snævert til Janukovitj.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.