Obama: Russerne vil erkende fejltagelsen

USA’s præsident afsluttede sit historiske besøg hos EU’s chefer med en ny opsang til Putin.

Artiklens øverste billede
Barack Obama vinker til publikum efter sin tale i forbindelse med sit historiske besøg hos EU's chefer i Bruxelles.

Los Angeles

Barack Obama skrev historie ved onsdag at besøge EU’s chefer i Bruxelles for første gang.

Efter møder med blandt andre EU-præsident Herman Van Rompuy og formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, leverede Obama en afsluttende tv-transmitteret tale, hvor han betonede vigtigheden af det det europæisk-amerikanske samarbejde.

Obama: Brutal magt er nyttesløst

Han benyttede dog også lejligheden til endnu engang at lange ud efter præsident Vladimir Putin og Ruslands fremfærd i Ukraine.

”Over tid, så længe Vesten forbliver samlet, vil russerne erkende, at de ikke opnår sikkerhed, velstand eller den status, de søger, med brutal magt,” sagde Obama, som lovede mere isolation af Rusland og flere sanktioner mod Putins autoritative regime, hvis det fortsætter den nuværende kurs.

”Europa og USA står sammen. Sammen kan vi gøre verden til et bedre sted, og vi er enige om at reagere med sanktioner mod Rusland. Vi er også enige om, at vi er klar til at isolere Rusland yderligere, hvis de fortsætter deres aggressioner, og vi er enige om fortsat at støtte Ukraines kamp for fred og frihed,” sagde den amerikanske præsident.

"Ukraines stemmer vil triumfere"

Obama sagde endvidere til forsamlingen, som lyttede med i bomstille andægtighed, at ”friheden vil sejre over tyranniet”:

”Disse ukrainere afviste en regering, som stjal fra folket i stedet for at tjene det, og de rækker ud efter de samme idealer, som tillader os at være her i dag. Ingen af os ved med sikkerhed, hvad der vil ske i Ukraine de kommende dage. Men jeg er overbevist om, at de stemmer, der står for menneskelig værdighed, muligheder og individuelle rettigheder vil triumfere,” lød det fra præsidenten, som tilføjede, at ”fremtiden er vores.”

Udover at skærpe retorikken mod russerne og give udtryk for, at Europa og USA tydeligt forsvarer Ukraines selvstændighed, langede Obama også ud efter den russiske selvforståelse og propaganda i forbindelse med konflikten i Ukraine.

”Det er absurd at påstå, som russiske stemmer gør det, at USA på en eller anden måde inspirerer fascistiske kræfter i Ukraine til ikke at respektere det russiske folk,” sagde Obama og henviste til, at USA historisk set har søgt at bekæmpe fascisme i Europa.

"Vi er anderledes"

Han afviste i den forbindelse russiske sammenligninger mellem Ruslands fremfærd og Vestens handlinger i Kosovo-konflikten, og han forsvarede tilmed den amerikanske invasion af Irak.

“Vi krævede eller annekterede ikke irakisk territorium. Vi konfiskerede heller ikke Iraks resurser,” lød meldingen.

”Vi er anderledes, fordi vi byder kritik velkommen, ligesom vi påtager os ansvaret for de pligter, som følger med globalt lederskab,” lød det endvidere fra Obama.

Drøftelser om frihandelsaftale

Obamas første besøg hos EU’s chefer i Bruxelles omfattede blandt andet drøftelser om den kommende frihandelsaftale (TTIP) mellem USA og EU samt datasikkerhed, som er blevet et stort emne efter flere afsløringer af USA’s udskældte efterretningsaktiviteter i Europa.

USA-EU-topmødet inkluderede også et møde mellem Obama og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Tidligere på dagen besøgte USA's præsident endvidere Flanders Fields, en mark, hvor hundredtusinder af soldater mistede livet i blodige kampe og i kummerlige skyttegrave under Første Verdenskrig.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.