EU's voksne unge kan ikke flytte hjemmefra
Det er et massivt problem, at halvdelen af alle EU-borgere mellem 18 og 29 år stadig bor under deres forældres tag.
Et stadigt stigende antal af EU's borgere i 20'erne bor hjemme hos deres forældre. Faktisk bor 48 pct. af de unge under 29 under deres forældres tag. Det viser en rapport fra Eurofound om unges sociale situation i Europa.
Ifølge rapporten er antallet af EU-borgere, der bor hjemme som voksne, højere i 2011, end det var i 2007 - et tal, som Eurofound tilskriver den økonomiske krise og ikke mindst den følgende ungdomsarbejdsløshed.
Flere i Ungarn og Polen
De nye tal viser, at det både er mænd og kvinder, der bliver boende hjemme længere, og at det både er de helt unge, altså 18-24-årige, samt de lidt ældre på 25-29 år, der bliver boende hjemme. Og det er ikke kun et problem i de kriseramte sydlige lande - også i Danmark og Sverige er der en stigning i antallet af voksne mennesker, der bor hos deres forældre. I Danmark er tallet således krøbet over de 20 pct., viser en af graferne i Eurofound-rapporten.
Set over alle de 28 EU-lande er der et højere antal unge mænd end kvinder, der ikke flytter hjemmefra. Over 65 pct. af alle unge mænd mellem 18 og 24 år bor hos deres forældre, mens tallet for unge kvinder i samme aldersgruppe er under 60 pct.
Stigningen i antallet af unge, der bor hos deres forældre i stedet for at flytte i egen bolig, er størst i østlandene Ungarn, Slovenien, Litauen og Polen. I Ungarn steg tallet allermest: Antallet af unge, der tilbragte 20'erne hjemme under mors og fars tag, steg fra 2007 til 2011 med hele 36 procentpoint.
Store konsekvenser
Hensigten med Eurofounds undersøgelse er at måle unge menneskers livskvalitet baseret på en række parametre, og her er udfordringen med at finde egen bolig en stor del af billedet.
Tallene viser nemlig, at de unge, der bliver tvunget til at bo hjemme, fordi de ikke har mulighed rent økonomisk for at flytte i egen bolig, kan få stigende sociale problemer - eksempelvis er arbejdsløshed og inaktivitet med til at få unge til at føle sig socialt ekskluderede og ensomme, og det er en myte, at familier, der bor flere generationer under ét tag, er lykkelige. Tværtimod er den slags familier generelt utilfredse med livet, siger forskningschef Anna Ludwinek.
Eurofounds tal er baseret på en stor rundspørge til et repræsentativt udsnit af unge EU-borgere over 18. Rapporten kan downloades i sin helhed her.