Thorning til atomtopmøde i skyggen af Krim-krise

Truslen om terrorangreb med atomvåben er fortsat reel, siger Thorning før topmøde med Obama om atomsikkerhed.

Mens forholdet til Rusland de seneste uger er blevet stadig mere spændt, samler USA's præsident Barack Obama mandag verdens ledere i den hollandske by Haag for at finde nye veje til at bekæmpe risikoen for et terrorangreb med atomvåben.

I en mail til Ritzau forud for mødet fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at Ruslands annektering af Krim kaster skygger over mødet.

- Situationen hænger desværre som et mørkt bagklæde for alle internationale tiltag på det sikkerhedspolitiske område. Men det er endnu for tidligt at vurdere omfanget af den negative afsmitning, vi nødvendigvis må opleve andre steder.

- Og jeg vil stærkt opfordre Rusland til at fortsat at være en konstruktiv partner, når det handler om ikke-spredning af atomvåben, siger Helle Thorning-Schmidt.

Den største trussel

Hun er én af mere end 50 ledere, der deltager i atomtopmødet Nuclear Security Summit (NSS). Atomtopmøderne er en central del af Obamas forsøg på at bekæmpe atomterrorisme, som han har kaldt den største trussel mod global sikkerhed.

Selvom der tidligere har været holdt topmøder i Washington i 2010 og Seoul i 2012 - hvor Danmark deltog for første gang - er der fortsat en risiko for at nukleart materiale kan falde i hænderne på de forkerte, fastslår den danske statsminister:

- Vi har fået nogle nye internationale mekanismer, der skal modvirke smugling af radioaktivt materiale og såkaldte radiologiske kilder. Og det er godt. Men vi ved også, at truslen om nuklear terrorisme stadig er reel.

- En af de største sikkerhedsudfordringer har været truslen om, at nukleart materiale falder i hænderne på terrorister eller stater, som grundlæggende udfordrer verdenssamfundet.

- Kommer vi bare et skridt længere i retning af en verden, hvor der er større opsyn og kontrol med masseødelæggelsesvåben, så er vi kommet et skridt i retning af mere tryghed. Men det er et langt sejt træk, siger Helle Thorning-Schmidt.

Beskidt bombe

Danmark er langtfra kendt som et atomland. Men næsten alle lande har radioaktivt materiale, som kan bruges i en såkaldt beskidt bombe, siger politisk analytiker Michelle Cann fra Partnership for Global Security.

- Selvom man ikke har en atomreaktor, så har man hospitaler med forskellige radiologiske apparater til eksempelvis at behandle kræft. Jeg tror ikke, at folk ved, hvor tæt på det her er, siger Michelle Cann.

Et af topmødets mål er at få landene til at erstatte lagre af højt beriget uran, som kan bruges til at fremstille atombomber, med mindre farligt lavt beriget uran.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen