Lidegaard er bekymret for ukrainske soldater på Krim

Udenrigsministeren understreger nødvendigheden af reaktioner og klare signaler på Krim-krise på EU-topmøde.

Artiklens øverste billede
På Ukrainske militærbaser frygter ukrainske soldater for russerne.

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg er stærkt bekymret over den nuværende situation, herunder hvordan de ukrainske soldater, som stadig er på baserne på Krim, samt tatarerne vil blive behandlet.

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R), da der er meldinger om et russisk stormløb mod en militærbase på Krim, hvor en ukrainsk soldat senere er meldt død.

Lidegaard har tirsdag været til møde i Bruxelles, hvor medlemslandenes europaministre har diskuteret krisen i Ukraine og Ruslands annektering af Krim som forberedelse til EU-topmødet torsdag og fredag.

Underskrev traktat

Mens ministrene sad i møde, underskrev Ruslands præsident, Vladimir Putin, sammen med de prorussiske Krim-ledere en traktat, som formelt gør den ukrainske sortehavshalvø russisk.

- Det er en klar optrapning af konflikten, og det understreger nødvendigheden af, at der sendes internationale observatører til Krim så hurtigt som muligt.

- Det kalder på reaktioner fra europæisk side, siger Lidegaard.

Han fortæller, at europaministrene har lagt vægt, at der skal sendes klare signaler til Rusland fra et enigt topmøde.

Det kan ifølge Lidegaard være en anbefaling af at udvide den liste med 21 Krim-borgere og russere, som EU's udenrigsministre valgte at indføre sanktioner mod mandag.

Uoverskuelig situation

Dog kan Martin Lidegaard ikke se for sig, at EU eller USA bare sådan anerkender den anneksion af ukrainsk territorium, som Rusland foretager.

- Men jeg kan heller ikke forestille mig, at vi foretager en militær intervention for at ændre det. Derfor kan vi ende med en situation, hvor Krim er besat af Rusland, men ikke er russisk i EU's øjne, siger Lidegaard.

Han understreger, at det er en ulykkelig situation, som blandt andet er med til at lægge en dæmper på forholdet mellem Rusland og potentielle partnere i EU.

- Men man skal da være både døv og blind for ikke at se, at det vil have implikationer og også bekymrende implikationer, hvis vi ikke får vendt situationen, siger han.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen