Putin hyldet på Den Røde Plads: Velkommen hjem Krim

Jublende folkemængde i det centrale Moskva hører Ruslands præsident Putin sige, at Krim er kommet hjem.

Artiklens øverste billede
Ruslands præsident Vladimir Putin.

120.000 mennesker, der var samlet til en koncert på Den Røde Plads i den russiske hovedstad, Moskva, jublede tirsdag, da præsident, Vladimir Putin, proklamerede, at den ukrainske region Krim endelig er vendt hjem:

- I dag er en glædens og festens dag. Efter en vanskelig og udmattende sejlads er Krim og Sevastopol vendt tilbage til deres hjemlige kyster, til deres hjemhavn, til Rusland, siger han til folkemængden neden for Kremls røde mure.

Præsidentens udtalelser bliver mødt af højlydte tilråb som "Rossija, Rossija" og "Putin" og kommer få timer efter, at han har underskrevet en traktat, der gør halvøen i Sortehavet til en del af Rusland.

Det var den daværende sovjetleder Nikita Khrustjov, som i 1954 gav Krim til Ukraine, efter at halvøen havde været russisk siden slutningen af 1700-tallet.

I sin tale på Den Røde Plads sent tirsdag opfordrer Putin indbyggere på Krim og i Sevastopol til at samarbejde med Rusland om presserende opgaver. Han udtrykker tro på, at det kan lade sig gøre, når nu de er genforenet.

Masser af opgaver

Sevastopol på Krim er hjemhavn for Ruslands sortehavsflåde.

- Vi har gjort en masse sammen, men vi har endnu mere, der skal gøres. Vi står med en masse opgaver foran os. Men jeg ved og er sikker på, at vi vil klare det, og vi vil løse alt, fordi vi står sammen, siger præsidenten.

Også i en række andre russiske byer gik folk på gaden for at vise deres støtte til Kremls kompromisløse kurs.

Ifølge det russiske indenrigsministerium har 600.000 mennesker i hele Rusland fejret Putins erklæring om, at Krim og Rusland nu er blevet genforenet efter søndagens folkeafstemning, hvor det russiske befolkningsflertal sagde ja til at løsrive sig fra Ukraine.

I sine afsluttende bemærkninger på Den Røde Plads råber Putin: "Æret være Rusland."

Vesten og Ukraine, som Krim ifølge folkeretten tilhører, betragter genforeningen som ulovlig. Ukraines midlertidige præsident, Oleksandr Turtjynov, beskylder Putin for at handle ligesom Nazityskland, da det i 1939 annekterede Sudeterlandet i Tjekkoslovakiet.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen