USA rammer 11 russere og ukrainere med sanktioner

Ligesom EU har USA også indført sanktioner mod en række navngivne russiske og ukrainske politiske topledere.

Artiklens øverste billede
Onsdag mødtes Ukraines midlertidige premierminister, Arsenij Jatsenjuk, USA's præsident, Barack Obama, i det hvide hus.

USA's præsident, Barack Obama, har mandag indført sanktioner mod 11 russere og ukrainere, der beskyldes for Ruslands militære indgriben på Krim. Blandt de udvalgte er to af den russiske præsident, Vladimir Putins, nærmeste rådgivere.

Obamas ordre betyder, at alle økonomiske midler i USA indefryses, og de 11 navngivne personer, der holdes ansvarlige for de russiske skridt på Krim, får indrejseforbud i De Forenede Stater.

Præsidenten siger til journalister, at USA er parat til at indføre yderligere sanktioner mod Rusland. Samtidig understreger han også Natos "højtidelige løfte" til det kollektive forsvar af militæralliancens medlemmer om at forsvare hinanden.

Afsat præsident er ramt

Blandt dem, der er ramt af de amerikanske sanktioner, er den afsatte ukrainske præsident Viktor Janukovitj og Putins rådgivere Vladislav Surkov og Sergei Glasjev. Dertil kommer vicepremierministeren for Den Russiske Føderation, Dmitrij Rogosin, og den selvudnævnte premierminister for Krim, Sergej Aksjonov.

Den amerikanske beslutning om sanktioner finder sted samme dag, som EU har indefrosset aktiver og indført rejseforbud mod 21 russiske og ukrainske politikere og embedsmænd.

De amerikanske sanktioner finder sted efter en særlig ordre, der er underskrevet af præsident Obama dagen efter den kontroversielle folkeafstemning, der giver Rusland mulighed for at annektere området.

USA: Ulovlig afstemning

USA kalder afstemningen ulovlig, og den vil aldrig blive anerkendt af Washington. Den amerikanske administration bebudede planer om sanktioner tidligere på måneden, men havde ikke sat navn på, hvem de skulle ramme før mandag.

- Dagens beslutning sender en stærk besked til den russiske regering om, at dens handlinger har konsekvenser og er et brud på Ukraines suverænitet og territoriale integritet, heriblandt støtten til den ulovlige folkeafstemning om Krims løsrivelse, lyder det fra Det Hvide Hus.

En højtstående embedsmand i Obama-administrationen siger, at der er "konkrete beviser" på, at nogle af stemmesedlerne ved Krim-valget var udfyldt på forhånd i visse byer på halvøen.

At præsident Putin ikke er nævnt skyldes ifølge embedsmanden, at det ville være "højst usædvanligt og temmelig ekstraordinært" at lade en statsleder ramme af sanktioner.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen