Nu stemmer vælgerne: Skal Krim være russisk?

Status quo er ikke en mulighed i en folkeafstemning, som både Ukraine og Vesten mener er illegitim.

Artiklens øverste billede
Fra Washington lyder det, at afstemningen sker "med en pistol for panden".

Folkeafstemningen om, hvorvidt halvøen Krim skal forblive ukrainsk eller i stedet tilslutte sig Rusland, er søndag morgen gået i gang.

Det russiske rykind på halvøen ved Sortehavet har sat gang i en koldkrigslignende sikkerhedskrise i Europas østlige udkant og har givet dybe panderynker i det vestlige diplomati.

Omkring 1,5 millioner mennesker - hvoraf 60 procent er enten etniske russere eller prorussiske - kan stemme ved søndagens folkeafstemning.

Vælgerne skal bestemme, om den autonome halvø skal være en del af Rusland eller have styrket selvstændigheden, men forblive knyttet til Ukraine. Status quo er ikke en valgmulighed.

Valglokalerne lukker klokken 19 dansk tid, og resultatet falder kort tid efter. Der synes dog ikke at være stor tvivl om, hvad udfaldet bliver:

Som et slogan

Ordene "Vi er i Rusland" bliver oplyst som et slogan på en regeringsbygning på Krim.

Mens vestlige lande nægter at anerkende folkeafstemningen, insisterer Moskva på, at den er et eksempel på selvbestemmelse.

Russiske styrker og pro-Moskva militser tog kontrol over den strategisk vigtige halvø kort efter, at den Kreml-støttede præsident Viktor Janukovitj blev afsat i sidste måned efter tre måneders protester med mod hans styre.

Ukrainske militærbaser i regionen, der har været hjemsted for Ruslands sortehavsflåde siden 1800-tallet, er omringet, men der har ikke været væbnede konfrontationer, og det står ikke klart, hvad der kommer til at ske efter afstemningen.

Der har været adskillige angreb på journalister - samt på aktivister, der ønsker at forblive knyttet til Ukraine. Menneskerettighedsorganisationen har kaldt angrebene "dybt bekymrende".

En pistol for panden

Fra Washington lyder det, at afstemningen sker "med en pistol for panden".

Og den midlertidige regering i Ukraine har stemplet afstemningen som ulovlig og er samtidig bekymret for, at Moskva er i færd med at skabe en større prorussisk bevægelse i det østlige Ukraine.

Mens Vesten står klar med nye sanktioner over for Rusland, har parlamentet i Moskva givet grønt lys for præsident Vladimir Putin til at invadere, hvis han får behov for at "beskytte etniske russere".

Trods et ja til indlemmelse i Rusland, bliver Krim ikke automatisk en del af det store land. Proceduren kan tage op til et år.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen