EU straffer Schweiz for at være imod immigranter
Schweiz er ude i kulden hos EU, der har stoppet forhandlingerne med landet om et stort forskningsprojekt.
Efter at et lille flertal på 50,3 pct. af schweizerne i forrige uge stemte for en begrænsning af indvandringen af andre EU-borgere til Schweiz, er landets forhold til EU mildest talt køligt.
Afstemningen betyder, at Schweiz har nægtet at underskrive en aftale med det nye EU-medlemsland Kroatien om arbejdskraftens frie bevægelighed mellem de to lande.
Sidste år underskrev begge parter ifølge BBC aftalen, men efter Schweiz' afstemning ville nationen alligevel ikke være med.
Valget har "alvorlige konsekvenser"
Europa-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, har advaret schweizerne om, at valgresultatet ville have "alvorlige konsekvenser" for forholdet mellem EU og Schweiz, som ikke er medlem af EU, men som har vidtrækkende samhandelsaftaler med EU-landene.
En talsmand for kommissionen siger til nyhedsbureauet Reuters, at der er en "tæt sammenhæng" mellem Schweiz' deltagelse i et milliardprojekt om forskning og uddannelse og en schweizisk aftale med Kroatien, fordi de store projekter betyder, at forskere og studerende skal kunne bevæge sig frit mellem de deltagende lande.
"Aftalen med Kroatien er ikke blevet underskrevet endnu. Omstændighederne og den manglende politiske vilje til at underskrive taget i betragtning har vi udskudt de kommende forhandlinger, indtil Schweiz har underskrevet aftalen," siger EU-talsmanden ifølge Reuters.
Milliardstøtte til forskning
Forskningsprogrammet "Horizon 2020" er EU's forsknings- og innovationsprogram, som hvert år uddeler mange milliarder i støttekroner til diverse projekter. EU har tilladt enkelte lande uden for EU at være med i programmet, og det var meningen, at Schweiz skulle have deltaget.
I løbet af det senest afsluttede EU-forskningsprogram fik Schweiz ifølge Reuters tildelt over 10 mia. kr. i støtte til forskningsprojekter.
Jose Manuel Barroso har også antydet, at schweizernes nej til fri indvandring fra EU-landene vil få andre konsekvenser, bl.a. for samhandlen med EU.
SVP bag afstemning
Det var det nationalkonservative schweiziske folkeparti, SVP, der tog initiativ til afstemningen. Ud over årlige kvoter for EU-indvandring ville SVP have en lov, der favoriserer schweiziske jobsøgere frem for udlændinge.
Partiets argument, som altså 50,3 pct. af befolkningen står bag, er, at EU-borgere tager arbejde fra schweizere, og at overbefolkning presser sundheds- og uddannelsessystemet, giver køer på vejene og skæmmer det schweiziske landskab med nybyggeri.
Kritikere af loven har påpeget, at Schweiz har brug for arbejdskraft udefra, og at det vil skade landets interesser i udlandet - i særdeleshed den frie handel med EU - med en begrænsning.