Annonce
Europa

Ekspert: Belgien vil falde fra hinanden

Kongen er på en umulig opgave. Belgien findes ikke om 50 år, forudsiger ekspert.

Belgien fik søndag en ny konge, da den tidligere kronprins Philippe blev indsat som konge efter sin far - den 79-årig far kong Albert II.

Den 53-årig Philippe er den syvende konge i det kun 183 år gamle land.

Landet er stærkt splittet mellem det flamsktalende nord, hvor mange ønsker at bryde ud af staten, og det mere monarki- og belgienvenlige fransktalende syd.

Umulig opgave

Og den nye konge kommer på en nærmest umulig opgave, vurderer historiker og kongehusekspert Jon Bloch Skipper.

Han forudser, at Belgien ikke eksisterer som nationalstat om 50 år.

- Det belgiske kongehus er en af de ganske få ting, der efterhånden samler de to befolkningsgrupper. Men jeg tror trods alt, selv om kongehuset samler, så er det næsten en umulig opgave, ligegyldig hvilken monark der sidder, siger han.

- Det er en strukturel udviklingstendens, der er helt uafhængigt af monarken. Grunden, til at landet endnu ikke er splittet, er, at man ikke ved, hvad man skal gøre med Bruxelles, siger han.

To-tre stater

Han tror, at splittelsen ender med to nationalstater - et Vallonien og et Flandern og en eller anden bystat, der så vil hedde Bruxelles.

- Jeg tror ikke, at landet kan blive ved at hænge sammen. Og det er jo et paradoks, at EU, der samler Europas lande, ligger i Bruxelles.

Ifølge Jon Bloch Skipper har Philippe alle forudsætninger for at blive en god konge. Og han kan være med til at forlænge det sammenbragte ægteskab i en periode.

- Han er veluddannet og vellidt. Han har fine børn og en sød hustru, og han er yngre end sin far. Han skal nok kunne samle alle dem, der bakker op om kongehuset, men jeg tror, at de to kulturer er så uforenelige, at de på sigt ikke kan høre sammen.

Philippe aflagde sin konge-ed på alle Belgiens tre officielle sprog, nederlandsk, fransk og tysk. Edsaflæggelsen foregik i parlamentet.

Kongen har også to officielle navne - de flamsktalende kalder kongen Filip, mens han på vallonsk hedder Philippe.

Ritzau

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Ros til stolen, der giver Aarhus en millionbesparelse: »Jeg kan være mig selv«
Aarhus Kommunes sparekatalog foreslår implementeringen af en ny bade- og hygiejnestol på kommunens plejehjem, hvilket skal give en besparelse på 5,3 mio. kr. Inden forslaget er vedtaget, møder stolen stor ros. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her