Annonce
Europa

Splittet Belgien får ny konge i dag

Ikke alle tror, at Belgiens nye konge, Philippe, vil være i stand til at samle nationen.

Den nye og afgående konge hånd i hånd. Foto: Benoit Doppagne

Belgien vender endnu et blad i landets historie søndag, hvor landet får sin syvende konge, Philippe.

Ved middagstid vil 53-årige Philippe iført fuld militæruniform aflægge ed foran landets parlament på de tre officielle sprog: fransk, flamsk og tysk.

Belgiens konge takker af efter 20 år på tronen

Belgiens afgående konge, Albert II. Foto: Geert Vanden Wijngaert
Han tager over efter sin 79-årige far Albert II, der efter 20 år på tronen formelt abdicerer tidligere på dagen foran et inviteret publikum bestående af 250 nobiliteter. Ingen af dem er udenlandske royale.

Første kvindelige tronfølger

Den nye regent vil blive placeret på en trone, men han vil ikke få hverken krone eller scepter, da det ikke er en del af Belgiens regalier.

På første række ved ceremonien vil være landets nye dronning, Mathilde, og parrets fire børn. Den ældste datter Elisabeth er næsten 12 år og bliver Belgiens første kvindelig tronfølger.

Philippe har dog haft svært ved at vinde folkets hjerter. Han bliver set som sky og akavet, og der er frygt for, at han ikke på samme vis som sin far formår at samle nationen, der er dybt splittet mellem de flamsk- og fransktalende halvdele.

Hustruen er hans aktiv

Hans udadvendte 40-årige hustru, der er landets første belgisk-fødte dronning, bliver set som hans bedste aktiv i at sikre sig popularitet blandt landets 11,5 millioner indbyggere.

Monarkiet bliver ofte set som et samlende punkt i nationen. Men mens det fransktalende syd forsat primært er royalister, så er det flamske flertal knapt så begejstrede for kongehuset.

I sin farveltale til nationen lørdag sagde Albert, at han som både konge og far inderligt håber, at belgierne støtter Philippe og Mathilde.

Hold sammen

Albert appellerede også sine landsmænd til at holde sammen på det splittede land.

- Mit største ønske er, at Belgien bevarer sit sammenhold, sagde den 79-årige konge i sin tale i kongeslottet i Bruxelles.

Splittelsen var total, da Belgien i 2010-2011 ikke havde en regering i 541 dage. Her spillede kongen en nøglerolle i at løse krisen.

21. juli er samtidig landets nationaldag, men selvom denne nationaldag bliver ekstra særlig, bliver regningen den samme, lyder det. Der skal sparres i krisetider.

Ud over edsaflæggelsen vil dagen blandt andet byde på en militærparade og fyrværkeri.

Ritzau

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her