Europa

Historiker: Thatcher delte vandene

Margaret Thatcher strammede den britiske økonomi og bidrog til at afslutte den kolde krig.

Margaret Thatcher vil af eftertiden blive husket for sit tætte samarbejde med Ronald Reagan og for sit bidrag til afslutte den kolde krig. Arkivfoto: AP

"Margaret Thatcher udstrålede konservatisme med alt, hvad hun sagde og gjorde. Derfor delte hun sindene hos briterne. De enten elskede eller hadede hende," siger historiker Lars Hovbakke Sørensen, der forsker i britisk politik og historie.

Jernladyen Thatcher, der var britisk premierminister fra 1979 til 1990, døde mandag. Hun blev 87 år gammel.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen vil den konservative partileder blive husket både for sin rolle i den britiske såvel som i den internationale verdenshistorie.

Vandt den kolde krig

Op gennem 80erne orienterede Thatcher sig over Atlanten og var skeptisk i forhold til det europæiske samarbejde. I stedet fandt hun en samarbejdspartner i den amerikanske præsident Ronald Reagan.

"Sammen med Reagan var hun med til at vinde den kolde krig. Internationalt vil hun blive husket for sine skarpe holdninger og sin hårde kurs overfor Sovjetunionen. Hun ønskede, at Storbritannien skulle stå stærkt overfor Sovjet," siger Lars Hovbakke Sørensen.

Magaret Thatcher var også vil også blive husket for Falklandskrigen i 1982, hvor briterne besejrede Argentina i kampen om øerne tæt på Sydamerika.

For nyligt besluttede et stort flertal på Falklandsøerne, at man ville forblive under britisk styre.

Skabte klasseskel

Hjemme i Storbritannien anlagde Thatcher en hård kurs for at rette op på 70ernes krise.

"Hun strammede gevaldigt op i økonomien, men blev upopulær hos dem, det ramte. Arbejderne beskyldte hende for at skabe større klasseskel i samfundet, end man havde kendt til i de foregående årtier," forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Han mener, at Thatcher med sin stramme kurs satte sig markante spor i eftertiden. Hvor det tidligere havde været utænkeligt, var det efter Thatcher acceptabelt, at man dikterede smalhals for at holde økonomien under kontrol.

Den første EU-skeptiker

Magaret Thatcher stod fast på Storbritanniens nationale identitet. Med sin skepsis i forhold til det europæiske samarbejde har hun været med til at diktere den kurs, som briterne fortsat følger i dag, når det kommer til EU.

"Hun var den første af de moderat konservative, der udtrykte skepsis ved det europæiske samarbejde. Det banede senere vejen for meget af den retorik, som vi er vidne til i dag, hvor EU er i krise," siger Lars Hovbakke Sørensen.

Historikeren mener dog, at der er to ting der for altid vil være forbundet med Storbritanniens første kvindelige premierminister.

"Hun vil først og fremmest blive husket for sin udenrigspolitik og sin faste, nationale position. Dernæst vil hun også blive husket for sine skarpe holdninger, som hun aldrig gik på kompromis med," mener Lars Hovbakke Sørensen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her